V Českých Budějovicích zdraží voda o 3,8 %

blank

Radní města schválili na posledním jednání novou výši vodného a stočného, která bude platit od 1. ledna 2022. Nárůst je o téměř čtyři procenta.

„Meziroční nárůst ceny pro vodné a stočné je 3,84 procenta, tedy vyjádřeno v absolutní výši o 2,88 korun za metr krychlový. Celková cena je v součtu 78 korun za metr krychlový, tedy 70,91 korun plus platná sazba DPH. Pevná složka vodného a stočného se nemění,“ informovala mluvčí radnice Jitka Welzlová.

Pravidla pro meziroční úpravu cen vychází z koncesní smlouvy, kterou město vysoutěžilo. „Když se podíváme na růst inflace, cen potravin, a především skokový růst energii, je navýšení cen vodného a stočného skutečně minimální. Navíc je celková cena za vodné a stočné dlouhodobě nižší než u srovnatelných měst v České republice, a přesto nám plně umožňuje provádět obnovu vodohospodářského majetku, jak nám předepisuje legislativa,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (Občané pro Budějovice). Nájemné, které platí vodohospodářská společnost ČEVAK vlastníkovi, městu České Budějovice, zůstává na částce více než 227 milionů korun.

Scroll to Top