Desítky vodojemů a čerpacích stanic pod dohledem Vodakva

blank

Jednotlivá zařízení v objektech se mohou z dispečinku společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary na dálku ovládat. Vodovod je pak rozdělen na pásma a úseky, které jsou vzájemně propojené.

Spotřeba v různých částech sítě se pravidelně sleduje a analyzuje pomocí dálkových odečtů. Určují se tak problematická místa a s vyžitím pátracích přístrojů se dohledávají skryté úniky vody. Informace o poloze sítí i jejich technické údaje jsou digitalizované a přístupné pracovníkům mimo jiné přes mobilní aplikace.

Provozy vodovodů jsou podle Vodakva vybaveny kvalitním zázemím, včetně mechanizace a stavební techniky tak, aby mohly v případě potřeby okamžitě zasáhnout. V certifikované laboratoři se pravidelně analyzují vzorky pitné vody z úpravny i různých částí sítě, řada parametrů se sleduje nepřetržitě s využitím sond s přenosovým zařízením.

Vodovodní síť rovněž prochází preventivní údržbou, i ta se pravidelně obměňuje a rekonstruuje. Přímo v Karlových Varech se každý rok opravují stovky metrů vodovodu i souvisejí zařízení, většinou při výměnách povrchů komunikací. V letošním roce je například v plánu rekonstrukce vodovodů v ulicích Svobodova, Na Výšině, Nerudova, Třeboňská, Varšavská, Národní, Skalní, Jízdárenská a kolektoru Čankovská.

Vodakva zajišťuje zásobování pitnou vodou 189 000 obyvatel, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací. Vedle hlavní činnosti společnost zajišťuje služby v oblasti projektování a výstavby vodohospodářských zařízení, laboratorních rozborů vod, inspekce nebo rekonstrukce přípojek.

Scroll to Top