Úpravna vody Želivka po modernizaci

blank

V úpravně vody Želivka, která dodává Praze většinu pitné vody, spustili na začátku května testovací provoz nové technologie čištění vody s pomocí aktivního uhlí. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Investice se vyšplhala na 1,2 miliardy korun. Stejný způsob úpravy bude využívat vodárna v Podolí. Ta by se podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací, které vodárenskou infrastrukturu na území hlavního města provozují, Tomáše Mrázka, měla brzy znovu začít vyrábět pitnou vodu. Nyní funguje jen jako záložní zdroj.

Modernizaci úpravny, kterou z 90 procent vlastní hlavní město, provedlo sdružení vedené Metrostavem. Byla vybudována nová hala o rozloze 5000 metrů čtverečních vybavená filtry s granulovaným aktivním uhlím. Dosud úpravna využívala pískové filtry, dezinfekci ozonem a úpravu vápenným hydrátem a plynným chlorem. Stavba začala v říjnu 2018.

Nová technologie umožňuje ze surové vody odstranit látky, u kterých to dosud nebylo možné, například zbytky léčiv, hormony nebo pesticidy.
Rekonstrukce se dokončuje také ve vodárně v Podolí, která by měla po letech znovu začít na přelomu května a června dodávat Pražanům pitnou vodu rovněž s využitím úpravy přes aktivní uhlí. Město také plánuje propojit podolskou vodu s Florou novým přivaděčem. Vodárna v Podolí ukončila pravidelný provoz v roce 2002.

Úpravna vody Želivka je největší úpravnou vody pro Prahu. Uvedena do provozu byla v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Vodu z Želivky kromě Prahy odebírají i Středočeši a lidé na Vysočině. Praha získává část pitné vody také z Káraného.

 

Scroll to Top