Pokračovaly protesty kvůli Bečvě

blank

Pochodem a koupelí v Bečvě se v sobotu 20. února ve Valašském Meziříčí snažili lidé upozornit na stále nevyřešenou kauzu otrávené řeky z loňského září. Protestní akce se tam konala již počtvrté. Informoval o tom Deník.

Akce se zúčastnily desítky lidí a poukazovaly zejména na přístup soudního znalce Jiřího Klicpery. „Domníváme se, že takový člověk se nemá na vyšetřování zvláště tak citlivé kauzy podílet,“ vysvětlil jeden z organizátorů protestů Jan Husák. Soudní znalec Jiří Klicpera má na starost řešení kauzy otrávené Bečvy. „Naprosto v rozporu se zákonem, vázán mlčenlivostí, promluvil na veřejnosti. Řekl, že viníka zná, ale nemá dost důkazů. Myslí si, že na základě svého pokusu, kdy pustil do řeky fluorescentní barvivo, lze dokázat, že to vyteklo z Tesly. Jenže jsou tam nepřesnosti kvůli zcela jiným podmínkám, které jeho zkoušku doprovázely,“ řekl Husák.

ČIŽP se ohradila proti reportáži v ČT

Kauza také řadu měsíců rezonuje v českých médiích. Česká inspekce životního prostředí se například v lednu důrazně ohradila proti komentářům, které zazněly v rámci pořadu Reportéři ČT na téma Otrávené řeka IV., že by odebrání vzorků po havárii na Bečvě bylo nedostatečné a opožděné. Komentáře jsou podle ní manipulativní. Všechny složky, které byly v době po havárii na místě, odebíraly podle inspekce vzorky, včetně ČIŽP.  Svoji práci jsme odvedli profesionálně a podle platných zákonů, tvrdí inspekce.

Vyšetřování totiž podle Reportérů ČT čtvrtý měsíc přešlapuje na místě, přestože ministr životního prostředí Richard Brabec po havárii vyjadřoval přesvědčení, že viník bude v brzké době odhalen. Dopředu naznačoval, že jím není chemička DEZA z holdingu Agrofert. Opíral se o tvrzení Inspekce životního prostředí, která společnost DEZA okamžitě vyloučila z okruhu pachatelů. Dnes už to ani on, ani Inspekce veřejně netvrdí.

Scroll to Top