Případ Bečva stále nezná viníka

blank

Soudní znalec v případu masivního úhynu ryb v Bečvě požádal o delší lhůtu na stanovení závěrů. Zákonem není dána. Doposud tak není jasné, kdo stojí za otravou řeky Bečvy v druhé polovině letošního září. Soudní znalec požádal o prodloužení lhůty k předložení expertních závěrů. Prověřuje všechny okolnosti. Otrava řeky je největší ekologickou katastrofou za poslední desítky let.

„Znalec má právo požádat o prodloužení lhůty k vyhotovení znaleckého posudku z objektivních důvodů. Tak se v minulých dnech stalo a z toho vyplývá, že znalecké zkoumání dále probíhá. Při prověřování kriminalisté prováděli několik dalších úkonů trestního řízení, které jsou důležité pro dokazování (například vyšetřovací pokusy na řece nebo zajištění dalších vzorků) a je nutné je podrobit znaleckému zkoumání,“ sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policie přiznala, že se rovněž zabývá podněty novinářů, rybářů a dalších lidí, kteří se o případ zajímají. Dále připomněla, že nemůže sdělovat detaily z neukončeného vyšetřování. Informační embargo však na případ neuvalila. „Policie nemůže ani bránit žádným subjektům státní správy poskytovat informace k události v mezích své působnosti. Pokud byl někdo v souvislosti se šetřením havárie zavázán mlčenlivostí dle trestního řádu, pak se mlčenlivost vztahuje výhradně k informacím, které se osoba či subjekt dozvěděli od policie, nikoliv naopak,“ doplnila mluvčí.

Scroll to Top