Obora Soutok je uzavřená, lužní lesy zaplavila voda

blank

S výjimkou cyklostezek mezi Břeclaví a Lanžhotem přes lokalitu Pohansko a Kazůbek je obora Soutok kvůli zaplavení většiny porostů, a tedy v zájmu ochrany zdraví i bezpečnosti lidí, dočasně uzavřená. Rozhodl o tom Městský úřad Břeclav na žádost Lesů ČR.

Obora se opět otevře, až voda opadne. Tamějším lužním lesům totiž velká voda podle Lesů ČR svědčí. „Porosty vodu po dlouhodobém suchu potřebují, neublíží ani těm mladým,“ řekl vedoucí polesí Soutok Jiří Netík z Lesů ČR. Na jihomoravském Soutoku buduje podnik malá vodní díla, která v lesích zadrží vodu v době sucha i během povodní. Lesy ČR také v říjnu vyhlásily program Soutok všem.

blank

Programem otevírají dialog s veřejností o největším zachovalém komplexu lužních lesů v zemi na soutoku řek Moravy a Dyje. Díky přírodní rozmanitosti si podle nich tuto oblast oblíbili přírodovědci a spolu s nimi i ti, kteří chtějí jih Moravy poznat na kole nebo pěšky.

blank

„Dnešní lužní lesy na Soutoku jsou výsledkem více než třistaletého lesnického hospodaření. V něm pokračujeme, s respektem k přírodě a v souladu se zákony. Zároveň chápeme potřebu lidí našemu hospodaření rozumět. Proto o něm mluvíme, chceme diskutovat, vysvětlovat i naslouchat,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Podnik připraví „kulaté diskuzní stoly“, internetové stránky s možností debatního fóra a dialog rozvede také na sociálních sítích.

„O Soutoku je třeba mluvit – veřejně, otevřeně a společně. Vyjasnit si se všemi relevantními subjekty, lesními hospodáři, ekology i občany, co je nutné a možné. Domnívám se totiž, že krásy unikátní říční krajiny jsou tady pro všechny. Nejen pro úzce zaměřené zájmové skupiny s vlastními vyhraněnými zájmy, ale opravdu pro všechny. Proto otevíráme diskusi,“ pokračoval Vojáček. Podle něj je o lesy potřeba pečovat třemi základními pilíři lesnického hospodaření, ekonomickým, ekologickým a rekreačním.

Foto: Lesy ČR

Scroll to Top