Rekonstrukce čistírny v Nedakonicích

blank

Do ročního zkušebního provozu uvedli opravenou čistírnu odpadních vod v Nedakonicích na Slovácku. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších investičních akcí v obci. Informoval o tom Slovácký deník.

„Byla tak završena téměř sedmiletá práce vedení obce zahrnující přípravu projektové dokumentace, povolení stavby, výběr zhotovitele a vlastní výstavbu nových technologických celků. Zrekonstruovaná mechanicko-biologická čistírna odpadních vod Stainless Cleaner SC 1950 EO má kapacitu 1 950 ekvivalentní obyvatel,“ informoval místostarosta obce, která leží na pravém břehu Moravy a vzdálená je jen několik minut od Uherského Hradiště, Zdeněk Otrusina.

Mechanicko-biologická část technologie čistírny je podle Deníku umístěna v podzemních betonových nádržích, nad kterými je zděná provozní budova se sociálním zázemím, dmychárnou, mechanickým předčištěním, velínem a lisovnou kalu. „Mimo vlastní budovu se v areálu nachází další technologické objekty, jakými jsou hrubé mechanické předčištění, nátoková čerpací stanice, dešťová zdrž, svozová jímka a čerpací jímka na odtoku,“ vypočítával místostarosta obce a dodal, že se jedná o podzemní jímky.

Podle starosty Jaromíra Klečky byla modernizace čistírny z roku 1992 nutností. „Dosluhovala a byly s jejím provozem velké problémy, abychom ji vůbec do ukončení modernizace udrželi v rozumném chodu. Nakonec se to podařilo,“ neskrýval radost Klečka. Na akci za 31 milionů korun obec z rozpočtu vynaložila 12 milionů korun, 16 miliony pomohla dotace prostřednictvím ministerstva zemědělství a 3 miliony přispěl Zlínský kraj. „Úvěr na modernizaci čistírny, kterou obec sama provozuje, jsme si brát nemuseli. Dlouhodobě jsme se na ni připravovali a díky dobrému hospodaření obce jsme finanční prostředky deponovali na zvláštní účet, z něhož modernizaci čističky uhradíme,“ uzavřel Klečka.

Scroll to Top