Sněmovnou prošla vodácká změna vodního zákona

blank

Vodáci vítají, že poslanecká sněmovna schválila jak hlasy opozice, tak i koalice pozměňovací návrhy Jakuba Jandy (ODS), které mají zlepšit podmínky pro vodáky. Uvádí to ve společném prohlášení organizací sdružených v Asociaci vodní turistiky a sportu její předseda Petr Ptáček. Upozornil na to portál Naše voda.

Vodní turistice se v Evropě aktivně věnuje zhruba 670 tisíc vodáků. Oblast generuje miliardové obraty. „Jsme vděčni všem poslancům z řad opozice i koalice, že podpořili tuto snahu, protože doteď měl život ryby větší cenu než život lidský. Ryba musela mít rybí přechod pro překonání jezu, ale s vodákem se na mnohých jezech nepočítalo vůbec. Díky schválené novele teď bude nutné, aby nové stavby umožňovaly alespoň přenesení,“ řekl Petr Ptáček z Asociace vodní turistiky a sportu.

Změnu zákona požadovala nejenom Asociace, ale také několik dalších vodáckých a turistických organizací, jako je Junák – český skaut, Klub českých turistů, Český svaz kanoistů, Svaz vodáků ČR, Asociace turistických oddílů mládeže a Sdružení sportovních svazů České republiky. „Jsme velmi rádi, že i mezi poslanci jsou vodáci, kterým není lhostejný současný stav našich řek a že hlasovali pro podporu ojedinělé aktivity v naší zemi,“ doplnil předseda AVTS.

Scroll to Top