Více než 100 let staré potrubí v Ostravě nevydrželo

blank

Ačkoliv patří Ostrava k městům s udržovanou vodohospodářskou infrastrukturou, tak ani jí se nevyhýbají nehody. V části Hulváky prasklo potrubí z roku 1908. Voda z lesoparku zaplavila rybníky v Lesoparku Benátky.

Podle mluvčí OVAK Radky Vankové prasklo potrubí o průměru 50 centimetrů s únikem vody 400 litrů za vteřinu. Voda ani chlór rybám neublížily. Podle majitele jednoho z rybníků Radima Kasalíka se jednalo o pitnou vodu, která pro ryby nemohla znamenat žádné komplikace, zcela však nevyloučil možné negativní dopady chlóru.

Ztráty vody v síti na historickém minimu

Každoroční investice do infrastruktury Ostravě napomáhají podle Ostravských vodáren a kanalizací k udržení nízkých ztrát vody v trubní síti a k dalšímu rozvoji vysokého standardu dodávek vody odběratelům. Ztráty vody dosáhly v roce 2019 historického minima 1,77 milionu kubíků vody, což činí 10,19 procenta.

Důležitým prvkem je novoveská úpravna v Ostravě, která je rovněž největší a nejvýznamnější vodárnou na území Ostravy s historií od roku 1885. Poslední nezávislé testy kohoutkové vody v České republice podle vodohospodářů znovu potvrdily, že voda na Ostravsku splňuje veškeré zákonné limity, v případě dusičnanů a dusitanů také limity pro kojeneckou vodu. Vodárny dříve uvedly, že voda v Ostravě se řadí mezi nejkvalitnější nejen v Česku, ale také ve světě.

Scroll to Top