V Židlochovicích vznikne chytrá čtvrť

blank

V židlochovické lokalitě Líchy se má začít stavět v roce 2022. Na třech hektarech mají vzniknout rodinné i bytové domy pro několik set obyvatel. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Stavby budou energeticky úsporné ve spotřebě elektřiny i vody. Zároveň je výstavba podle Hospodářských novin koncipována tak, aby se lidé neuzavírali za zdmi svých domovů, ale aby zde fungoval komunitní život. Město plánuje kombinaci rodinných domů, startovacích a malých bytů i luxusnějších bytových jednotek. Židlochovice si od projektu slibují nalákat lidi z profesí, které ve městě chybějí.

Jednu z klíčových rolí hrají chytré technologie. Hospodářské noviny uvedly, že rozvody vody budou dělené pro pitnou a užitkovou vodu, aby se pitnou vodou neplýtvalo například na zalévání. Byty a domy mají mít domácí čistírny, díky čemuž se uspoří polovina pitné vody a proti běžným standardům se má vypouštět jen polovina vody odpadní. Spotřebiče a zdroje budou spolu rovněž komunikovat o možnostech výroby a spotřebě.

Projekt bude spolufinancovat německá nadace Deutsche Bundesstiftung Umwelt, město na něm spolupracuje také s Centrem pasivního domu. Lidé by se mohli stěhovat už v roce 2023. Židlochovice leží 18 kilometrů od Brna při ústí Litavy do Svratky a jedná se o tradiční vinařskou oblast na Velkopavlovicku. Vedou zde viniční tratě Prostřední sady, Hačky, Výhon, Vinohrádky, Výšavy a Pastviska.

Scroll to Top