Holštejn a MZe ve sporu kvůli navrhované nádrži

blank

Vedení Holštejna na Blanensku překvapila informace ministerstva zemědělství, že u stanoviska obcí ohledně hájení lokality pro vodní nádrž je v kolonce jako její stanovisko napsáno „ano“. Starosta Petr Mynařík zdůraznil, že si není vědom, že by zastupitelstvo souhlas vydalo, a se záměrem nesouhlasí. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý ale uvedl, že zástupce obce na jednání nebyl proti. Na základě informací ČTK o tom informoval Český rozhlas.

O případu již před několika dny informoval portál Enviweb. Možná stavba nádrže Holštejn na Blanensku by totiž podle Antonína Tůmy ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému v oblasti. Na negativní dopady možné stavby u Holštejna upozornil také ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle Tůmy by přehradní stěna stála asi 500 metrů od hranice CHKO Moravský kras a obce Holštejn v údolí Bílé vody.

„Ochrana přírody již několikrát předložila důvody, proč má být záměr přehrady trvale z plánů vymazán. Jde o systém Amatérské jeskyně a o Amatérskou jeskyni samotnou, o její hydrologii a o biotu jeskyně, zkrátka o předměty ochrany CHKO Moravský kras, který takto přehrada zničí, a můžeme CHKO Moravský kras zrušit,“ uvedl Tůma.

Starosta Holštejna si není vědom, že by něco takového zastupitelstvo schvalovalo. „Zjišťuji, z jakého roku to je a kdo se pod to podepsal, protože já za své působení na radnici si nejsem vědomý, že bychom v zastupitelstvu něco podobného schvalovali,“ řekl Mynařík. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý napsal, že k návrhu lokalit na rozšíření současného generelu byla uspořádána řada jednání se starosty všech obcí, jejichž katastry by byly hájením dotčeny. Jednání o zařazení Holštejna se podle něj uskutečnilo v Brně na pozvání pracovníků Povodí Moravy 20. června 2019.

„Z jednání samozřejmě existuje záznam, který byl k dispozici účastníkům a obsahuje jasné sdělení, že k představeným návrhům nebyl ze strany zúčastněných měst a obcí žádný zásadní nesouhlas. Účastnil se také zástupce Holštejna, který hájení neodmítl. Starosta byl také v telefonickém kontaktu s příslušnými pracovníky ministerstva zemědělství, kde si společně potvrdili, že byl na jednání přítomen zástupce obce, nevznesl námitky a naši pracovníci mu také vysvětlili, co hájení znamená,“ uvedl mluvčí.

Někteří obyvatelé obcí generel také podle něj chybně vykládají jako „plán výstavby přehrad“. Na jednáních podle Bílého naprostá většina zúčastněných starostů pochopila předběžnou opatrnost pro zajištění dostatku vody v budoucnu a také to, že zatím nezačala žádná příprava příslušné dokumentace, která by znamenala rozhodnutí o výstavbě. „Zařazení lokality do generelu v žádném případě neznamená, že k realizaci nádrže dojde. Bude záležet na budoucnosti, tedy na dostupnosti vodních zdrojů,“ doplnil mluvčí.

Scroll to Top