Rožnov pod Radhoštěm odvede vodu z chodníků do zeleně

blank

Radnice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku chce kvůli suchu sekat trávu na větší výšku a méně často a odvádět vodu z chodníků do zelených ploch. Letos také začne prověřovat možné využití dešťové vody z budov, které vlastní město. Na základě vyjádření mluvčí radnice Petry Graclíkové o tom informoval portál Ekolist.

„V letošním roce vyzkoušíme nový způsob odvádění dešťových vod z chodníků. Voda, která nám naprší na chodník, nepoteče do kanálů, ale bude vhodně upraveným sklonem chodníku odvedena do přilehlé zeleně,“ uvedl Drahomír Janíček z odboru správy majetku.

Město se dále zabývá údržbou travnatých povrchů. „Plánované je sečení trávy na větší výšku, což znamená, že při dešti pojme více vody a udrží v sobě déle vlhkost. Pocitově poté sníží teplotu okolního vzduchu. Stejně jako v loňském roce vytipujeme lokality, kde je možné sekat trávu méně často. Primárně to však budou místa, kde se nepohybuje velké množství lidí, a zejména dětí,“ řekl vedoucí oddělení komunálních služeb Miroslav Kovář.

Poté chce město také využívat dešťovou vodu z budov, které vlastní. „Jsme si vědomi faktu, že vodu je možné využívat například na zalévání, a ušetřit tak velké množství peněz nebo vodu vsakovat, a udržet tak vlhkost v půdě. Věřím, že bychom to již v příštím roce mohli vyzkoušet v praxi,“ vysvětlil místostarosta Jan Kučera.

Podle místostarostky Kristýny Kosové se Rožnov při pozemkových úpravách vždy snaží maximálně zakomponovat způsoby, jak zadržet srážkovou vodu. „Zohledňujeme samozřejmě finanční náklady s výslednou efektivitou a chceme najít co nejvýhodnější řešení. Je nutné připravit koncepční dokument pro zelenou infrastrukturu a dle něj postupně začít překládat sítě či je optimalizovat,“ doplnila Kosová.

Ilustrační foto 

Scroll to Top