Cena za vodu vzroste i na Jičínsku

blank

Představenstvo Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín rozhodlo o šestiprocentním zvýšení ceny vodného a stočného pro rok 2020. Odběratelé tedy budou platit za pitnou a odpadní vodu 86,17 korun za kubík, což je o 4,82 koruny více. Důvodem navýšení je podle vodohospodářů nutnost investic do infrastruktury. Od května se cena sníží, díky státem plánované změně DPH.

„V letošním roce došlo k mírnému snížení spotřeby vody asi o 0,5 % oproti plánu. Řešili jsme také několik velkých investic a projektů, které mají za cíl udržet dodávku vody i v místech, kde bývají problémy s jejím dostatkem. Zdroje jsou bohužel někde slabé a vzhledem k dlouhotrvajícím problémům se suchem jsme museli vodu často dovážet. Vyřešena je už situace v Úbislavicích a Stavu, kde jsme obce propojili s vodovodem Nová Paka, pracuje se také ve Vysokém Veselí, kde se napojíme na nedalekou Východočeskou vodárenskou soustavu. Připravují se další akce, které budou řešit jiné lokality. Tyto investice jsou a budou poměrně finančně náročné, proto abychom udrželi kladné hospodaření, museli jsme přistoupit k navýšení ceny. I tak je ale v republice jednou z nejnižších,“ vysvětlil předseda představenstva VOS a starosta Jičína Jan Malý.

Vzhledem k očekávanému růstu dalších nákladů, jako jsou materiály pro rekonstrukce a opravy, osobní náklady či energie, se zvýší i provozní výdaje společnosti. „V příštím roce očekáváme nárůst u regulované složky energií. U nákladů na opravy to jsou zase vyšší jednotkové ceny materiálů a služeb. Musíme také reflektovat vývoj na trhu práce, proto dojde i k mírnému navýšení mezd. Celkově bychom chtěli i v příštím roce hospodařit se ziskem,“ komentoval plán hospodaření pro rok 2020 ředitel společnosti Richard Smutný. V roce 2020 chce společnost do modernizace infrastruktury investovat 55 milionů.

Scroll to Top