Nizozemsko plánuje postavit na moři gigantickou sluneční elektrárnu

blank

Nizozemci chtějí přeměnit farmu na pěstování mořských řas v Severním moři na obří sluneční elektrárnu, která by měla začít dodávat elektrickou energii na pevninu za tři roky. Země se potýká s problémy s omezením používání fosilních paliv a splněním cílů snížení emisí skleníkových plynů, protože roky nedostatečně investovala do obnovitelných zdrojů. Informovala o tom agentura Reuters a připomíná to portál enviweb.cz.

Projekt připravuje a elektrárnu bude provozovat konsorcium složené z producentů elektřiny, vědců a výzkumníků, přičemž dominantní postavení má společnost Oceans of Energy.

Konsorcium chce plovoucí solární panely o rozloze 2500 metrů čtverečních provozovat do roku 2021. Pilotní program s panely o rozloze 30 metrů čtverečních bude spuštěn už letos.

Elektrárna řeší problémy s nedostatkem půdy, zároveň může produkovat díky slunečnímu svitu více elektrické energie. V případě úspěchu očekávají projektanti expanzi slunečních elektráren na mořích.

Zakladatel společnosti Oceans of Energy Allard van Hoeken očekává, že energie ze slunečních panelů bude nakonec levnější než z větrných turbín na moři a energetických zdrojů na pevnině především kvůli absenci nákladů na pozemky.

 

 

Scroll to Top