O podobě nového koupaliště v Jilemnici rozhodne referendum

blank

Koupaliště v Jilemnici v Podkrkonoší už deset let chátrá. Původní myšlenka města byla koupaliště kompletně opravit, což se však vzhledem k nedostatku vody ukázalo jako nereálné. Nádrž byla napájena čerpadlem z Jilemky, což už je v současnosti nemožné. Nejpravděpodobnější je varianta, že bude zachována nerezová vana a vznikne koupaliště o rozloze 550 metrů čtverečních.

Ne všichni vítají nápad města s novým koupalištěm otevřenou náručí. Proti jsou někteří lidé, kterým přijde cena 76 milionů jako plýtvání veřejných prostředků. Jejich odmítavému postoji nahrává i skutečnost, že radnice na projekt nezískala dotaci a celou částku by musela uhradit ze svého rozpočtu. Petici proti novému koupališti podepsali téměř 1200 obyvatel Jilemnice. Dle odborníků je současná nefunkční nádrž příliš velká, aby z ní vzniklo průtokové koupaliště. Podle výsledků zkoumání vydatnosti vrtu by ovšem bylo možné naplnit nádrž menší.

„Náš návrh zahrnuje koupaliště jako součást víceúčelového areálu, který by byl využíván od května do října. Rozměry koupaliště by přitom byly asi pětkrát větší a cena poloviční. Zároveň bychom zachovali přírodní podobu lokality,“ vysvětlil zastupitel Vladimír Richter. Podle starostky Jilemnice Jany Čechové vznikl návrh bez jakéhokoliv projektového podkladu a je nereálný. O podobě koupaliště rozhodnou občané za několik dní v referendu současně s parlamentními volbami.

 Kde se však nové koupaliště bude otvírat určitě, je Krnov. Místostarosta města Michal Brunclík je přesvědčen, že se na začátku následujících letních prázdnin opět začnou plnit tamější areál houfy nadšenců. „Nechci tvrdit, že se nemůže stát neočekávaná komplikace, způsobená třeba počasím, to nemůžeme předvídat, nicméně záležitost je rozdělena záměrně do dvou let tak, aby dopad na městský rozpočet nebyl drtivý, práce byly provedeny technologicky správně a aby výsledek byl pozitivní,“ sdělil v polovině září Michal Brunclík. I v tomto případě se našla řada kritiků, kteří mají o příští sezonu obavy. Otvírat se má 30. června 2018.

Scroll to Top