Úsporný dům s mokřadní střechou ekologickou stavbou roku

blank

V pražském Fóru Karlín byly oceněny nejlepší ekologické projekty za rok 2017. Absolutním vítězem byl vyhlášen dům na pražské Letné, který díky střešním mokřadům čistí vodu. Soutěž E.ON Energy Globe každoročně vyhodnocuje nejlepší projekty usilující o ochranu přírody a úsporu energií.

Letošního ročníku se zúčastnilo 262 firem, obcí, škol nebo jednotlivců a o prvenství bojovaly projekty v kategoriích: Kutil, Obec, Firma, Obec, Mládež a Stavba. „O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala široká veřejnost prostřednictvím online hlasování. Hlavního vítěze ale letos zvolila odborná porota sestavená z odborníků a členů Akademie věd,“ uvedla Vladimíra Glaserová za organizační tým E. ON Energy Globe.

Absolutním vítězstvím se může pyšnit rodinný dům stojící ve vnitrobloku na Letné, kterému se portál vodarenstvi.cz věnoval v minulých týdnech. Jeho střecha slouží zároveň jako kořenová čistírna vody. „Díky bakteriím v substrátu střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička tak ročně ušetří až 50 procent vody. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením,“ přiblížil majitel domu Michal Šperling. Stavba energeticky dosahuje A třídy, do které jsou zařazeny domy s nejnižší náročností. Kromě kořenové čistírny je dům vybaven i speciálním systémem vytápění. Ten kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie.

V kategorii Firma zvítězila ekologická prádelna v Olomouci, která využívá energii a teplo z nedaleké bioplynové stanice. Díky unikátnímu systému třídění odpadu, jenž spočívá v tom, že obec vrací obyvatelům část poplatků za svoz komunálního odpadu, si odnesly pomyslné zlato jihomoravské Šitbořice. Český ostrovní dům se pak stal vítězem v kategorii Mládež. Dům dává studentům prostor zkoumat možnosti soběstačných domů, které se nemusejí spoléhat na obecní nebo městskou infrastrukturu, ale starají se samy o sebe. V kategorii Kutil uspěl projekt BeeSpy Tomáše Nezvala z Plumlova. Citlivá digitální váha BeeSpy umožňuje v kombinaci s dalšími technologiemi lépe plánovat prohlídky včelstva, a tím mimo jiné optimalizovat výnos medu.

Od roku 2008 se soutěže E. ON Energy Globe zúčastnilo 1 500 projektů. Akce je svého druhu nejvýznamnější v oblasti ekologie v České republice.

Scroll to Top