Jihočeský vodárenský svaz zdraží vodu

blank

JVS od příštího roku zdraží vodu o 2,07 procenta na 16,20 koruny za metr krychlový. Letos stojí 15,94 korun. Meziročně vzroste cena za tisíc litrů o 26 haléřů. Koncovou cenu vodného a stočného si určují města a obce, její výši schvalují zastupitelé. JVS kupuje vodu od Povodí Vltavy, zpracovává ji a prodává městům a obcím.

„Započetli jsme všechny okolnosti, které kalkulaci ceny ovlivňují, jako je nákup povrchové vody od Povodí Vltavy, výdaje na energie, chemikálie, náklady na zaměstnance či odpisy a zákonnou tvorbu prostředků na obnovu. Snažíme se držet dlouhodobou strategii stabilizované cenotvorby, která by měla kopírovat pouze inflační vlivy. Přesto ji nejvíc ovlivňují odběry vyrobené vody a letošní zvýšený odběr umožnil tuto strategii udržet,“ uvedl ČTK předseda představenstva JVS Antonín Princ.

V únoru letošního roku svaz uvedl, že ze svých prostředků proinvestuje v roce 2017 102,5 milionu korun. JVS také postupně likviduje dlouhodobě nepoužívané vrty a zmodernizuje 313 kilometrů potrubí. „Tyto vrty ztratily původní smysl monitorovat hladinu podzemních vod. Jsou nepotřebné a pro životní prostředí představují ekologickou hrozbu. Je třeba je odborně uzavřít a zlikvidovat,“ vysvětlil před několika měsíci Princ.

Jihočeský vodárenský svaz je sdružením 257 měst a obcí, pro které zajišťuje správu a provozování společného vodárenského majetku. Vodárenská soustava měří 533 kilometrů a zásobuje přes 380 tisíc obyvatel jihočeského kraje.

Scroll to Top