Stát chce investovat 42 milionů korun na zkoumání sucha

blank

Výzkumný ústav vodohospodářský TGM by měl vytvořit software, pomocí kterého by se vypočítávala aktuální hydrologická situace v ČR. Program by měl stát 42 milionů korun. Ministerstvo životního prostředí následně materiál předloží vládě.

Úkolem ústavu bude vytvořit mapu vodní bilance se zranitelnými oblastmi a online systémem pro internetové prohlížeče, který bude informovat o množství vody v ČR. Program bude zahrnovat 200 nejvýznamnějších nádrží a převodů vody.

Informace budou dostávat starostové, jednotlivá Povodí i občané. Podle ministerstva se jedná o unikátní systém, který zpracuje bilanční stavy vodních zdrojů v České republice na týdenní bázi. Mark Rieder, který se od 1. října ujímá pozice ředitele ČHMÚ, už před časem uvedl, že výzkumný tým také připravuje v šesti lokalitách projekt na ověření umělé infiltrace vody. Jedná sw například o Meziboří v Krušných horách. Tamější výsledky by měly být využitelné na většině tuzemského území, které má podobné podloží.

Na boj proti suchu vynaloží stát desítky miliard korun. Primárním cílem je zpomalit a omezit odtoky vody z českého území.

Scroll to Top