ČEVAK postupně vypustí vodu z kašen a pítek v Českých Budějovicích

blank

Léto se chýlí ke konci a s tím i zájem obyvatel se osvěžovat u kašen a pítek. V Českých Budějovicích začnou postupně jednotlivá zařízení připravovat na chladnější měsíce. Vodohospodáři je odstaví a zazimují. O vodu z kašen a pítek je v Česku velký zájem. Lidé se navíc nemusí obávat při konzumaci vody z pítek zdravotních rizik.

Na území Českých Budějovic se nachází deset kašen a sedm pítek. Zaměstnanci společnosti ČEVAK je zazimují do konce tohoto měsíce. „Z bazénů a technologií vypustíme veškerou vodu, aby se zabránilo zamrznutí a tím jejich poškození. Musíme také zaizolovat přívodní vodoměrné šachty, tedy zajistit je nepromrzajícím materiálem,“ uvedla vedoucí útvaru marketingu a komunikace ČEVAK Jitka Kramářová.

Jako poslední bude 2. října zazimována Samsonova kašna, která stojí na náměstí Přemysla Otakara II. „Bazén kašny o průměru 17 metrů bude třeba nejprve vypustit a vyčistit, následující den do ní technici nainstalují recirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání. Zkontrolují také čerpadla a vymění poškozené žárovky osvětlení,“ dodala Kramářová. Vodohospodáři však kašnu jako jedinou ve městě znovu napustí vodou, která tam bude i přes celou zimu. Kdyby tak ČEVAK neučinil, došlo by k narušení těsnosti spárů mezi jednotlivými segmenty bazénu kašny.

Pítka a kašny se v tuzemských městech těší mimořádné oblibě. Například kvalita vody z pítek je pravidelně kontrolována a lidé se nemusí obávat její konzumace. „Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Každý týden se kontrolují například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ uvedla před časem Barbora Lišková z pražských Technických služeb komunikací. Na údržbu a provoz devíti z nich vynaloží TSK v metropoli každoročně asi 800 tisíc korun.

Na konci srpna naši redakci zaujala slavnostní akce v sibiřském Tomsku, kde byl s patřičným doprovodným programem zahájen provoz běžné pouliční pumpy na vodu. „Vybudování vodovodu je zářný příklad, že společným úsilím dokážeme hodně. Obyvatelé se dočkali dlouho očekávané vody, zbývá už jen připojit se k síti a voda bude i v jejich domech,“ slíbil starosta Ivan Kljajn. Na sociálních sítích v Rusku však ceremonie doplněná o slavnostní stříhání pásky vyvolala mnoho ironických reakcí. Mnoho uživatelů se tázalo, jestli se opravdu půlmilionové město má zapotřebí takto chlubit zprovozněním pítka na vodu. „Jestli se věci nadále budou hýbat kupředu tímto tempem, pak je pravděpodobné, že už za sto let se v domech na těchto ulicích objeví i splachovací záchody,“ poznamenal jízlivě list Novyje Izvěstija.

Scroll to Top