Řím reaguje na sucho, sníží dodávky vody

blank

Městská vodárenská společnost v Římě reaguje na nedostatek srážek v oblasti Lazia a od příštího týdne sníží tlak vody. Některé budovy mohou přijít o dodávky vody úplně. Obyvatelům města v průběhu léta hrozilo, že budou mít vodu na příděl. Místní správa se nakonec dohodla s ministerstvem životního prostředí a vodárenská společnost ACEA bude nadále čerpat vodu z Braccianského jezera, které leží severně od hlavního města.

Podle informací Městské vodárenské společnosti v Římě (ACEA) se za poslední tři roky srážky snížily o 70 procent. Jezero Bracciano poskytuje městu 8 procent potřebné vody. Extrémní sucho dokonce přinutilo Vatikán odstavit sto fontán a centrální vodárenská společnost snížila spotřebu ze 1100 na 400 litrů za sekundu.

Situaci se podařilo stabilizovat před několika týdny, kdy mnoho Římanů opustilo své domovy a vyjelo odpočívat mimo město. S jejich návratem se pak situace opět dramaticky zhoršila. Dalším dlouhodobým problémem zůstává bující korupce v italské vodohospodářské sféře a minimum investic do vodárenských sítí.

Zlepšení situace v oblasti městských služeb a dodávek vody slibovala po posledních úspěšných volbách starostka Říma Virginia Raggiová, ale k zásadnímu posunu nedošlo.

Nedostatek vody a špatné hospodaření s ní však neřeší pouze Itálie. Extrémní sucha trápí celý svět a v rozvojových zemích obvykle chybí celá vodovodní a kanalizační síť, s čímž roste riziko infekčních onemocnění. Podle údajů OSN kvůli konzumaci znečištěné vody ročně zemřou stovky tisíc dětí. Světové banka proto na současně probíhajícím mezinárodním setkání vědců ve Stockholmu vyzvala k okamžité akci. Ke konferenci ve Švédsku připravujeme podrobnosti.

 

Scroll to Top