Společnost ČKD Blansko Engineering zahájila generální opravu vodní elektrárny Kamýk

blank

Rekonstrukce vodní elektrárny Kamýk se bude týkat dvou ze čtyř soustrojí s Kaplanovými turbínami. Cena zakázky činí 190 milionů korun.

„Jsme rádi, že jsme opět získali důvěru našeho strategického zákazníka, společnosti ČEZ. Navazujeme tak na předchozí úspěšné rekonstrukce dalších dvou soustrojí elektrárny Kamýk,“ řekl předseda představenstva ČKD Blansko Engineering Petr Tesař.

Blanenská společnost se specializuje na oblast hydroenergetiky a je součástí nadnárodního provozovatele vodních elektráren ENERGO-PRO. „Bezodkladně jsme zahájili projekční a konstrukční práce. Zároveň optimalizujeme hydraulický návrh pro soustrojí TG2 a TG4,“ uvedl Petr Tesař. Modernizace soustrojí TG4 skončí v červenci 2018, v případě TG2 v roce 2019.

Rekonstrukce obou soustrojí zahrnuje například dodávku nových nerezavějících rozváděcích lopatek, opravu jejich uložení, rekonstrukci rozdělovací hlavy a servomotoru oběžného kola nebo dodávku nových servomotorů rozváděcího mechanismu turbíny.

Vodní elektrárna Kamýk je součástí vltavské kaskády a vyrábí elektřinu od roku 1961. Provoz je řízen dálkově centrálním dispečinkem vltavské kaskády ve Štěchovicích. Mezi největší přednosti elektrárny patří trvalá pohotovost soustrojí, rychlost operativního najetí na plné zatížení za necelé 2 minuty, schopnost najetí soustrojí „ze tmy“ v případě předchozího výpadku napětí a nízká poruchovost.

Foto: ČEZ

 

 

Scroll to Top