Vodarenstvi.cz v Makedonii: Dojranské jezero – ráj pro milovníky vody a memento ...

blank

Na makedonsko-řecké hranici na jihovýchodě Makedonie a také poblíž hranice s Bulharskem se nachází Dojranské jezero. Oblast se na konci jara nebo v průběhu léta rozhodně vyplatí navštívit. Jde o úžasné místo především pro milovníky krásné přírody a balkánské pohostinnosti.
Z hlavního města Skopje pojedeme zhruba 160 kilometrů po dálnici nebo rychlostní komunikaci na jihovýchod přes města Veles nebo Negotino do hraniční Gevgelije, která se v uplynulých letech ocitla v centru mediálního zájmu především jako místo, kde překračují hranice uprchlíci směřující do Evropy. Cestou nás čekají úžasné výhledy na okolní skalnaté hory. Z Gevgelije je to do obcí Nov Dojran nebo Star Dojran zhruba 15 kilometrů údolím a sedlem pod mohutnými štíty hor. Obě městečka poskytují odpovídající turistickou infrastrukturu z hlediska možnosti ubytování a dalších služeb, které rádi využijí výletníci i dovolenkáři. Jezero, nad nímž se tyčí jako hradba mohutné panorama jihomakedonských hor, je vyhledávaným cílem pro rybáře nebo milovníky vodních sportů. Voda v jezeře je velmi čistá.
Při pozorném pohledu uvidíte ale také stopy ekologické katastrofy v minulosti. V důsledku intenzivního využívání vody z jezera pro okolní zemědělství se snížil objem vody v jezeře z 260 milionů kubíků v roce 1988 na méně než třetinu v roce 2000. Poté byla přijata opatření, díky nimž se jezero opět postupně plní. Několik desítek metrů od břehu ve vodě tak jsou vidět přístřešky rybářů a kotvící sloupy – pouze tam před několika desítkami let dosahovala voda.
Jezero má rozlohu zhruba 43 kilometrů čtverečních. Ze severu na jih má devět kilometrů a ze západu na východ více než sedm kilometrů. Maximální hloubka je deset metrů. Zhruba dvě třetiny plochy jezera se nacházejí v Makedonii, třetina v Řecku.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top