Energo-Pro postaví přehradu a vodní elektrárnu v Turecku

blank

Největší soukromou přehradu Alpaslan 2 v Turecku spolu s vodní elektrárnou za téměř šest miliard korun postaví v Turecku společnost Energo-Pro. Osm největších vodních nádrží v zemi vlastní a spravuje stát. Informaci oznámila společnost v tiskové zprávě.
Výkonný ředitel Pavel Váňa informoval o tom, že projekt firma koupila od tureckých a německých majitelů. Transakce byla dokončena v dubnu, přehrada by měla být uvedena do provozu do tří let. Původní majitelé v projektu proinvestovali již více než šest miliard korun.  Cena transakce oznámena nebyla. Podle Energo-Pro je ale výrazně nižší než zmiňovaných šest miliard.
Výstavba přehrady a vodní elektrárny v provincii Mus na řece Murat na jihovýchodě Turecka byla přerušena před více než rokem a dílo je hotovo zhruba z poloviny. S projektem získala společnost také licenci na provozování vodní elektrárny do roku 2059, která by měla s výkonem 280 megawattů ročně vyrobit až 860 gigawatthodin elektřiny.
Energo-Pro provozuje vodní elektrárny kromě ČR například v Turecku, Bulharsku a Gruzii. Původně svitavská společnost se kromě vodních elektráren zabývá distribucí a prodejem elektřiny, provozuje například distribuční síť v Bulharsku a Gruzii pro více než dva miliony odběratelů. Součástí skupiny je také ČKD Blansko Engineering zabývající se konstrukční a projekční činností.

Scroll to Top