Modernizace čistírny na pražském Císařském ostrově je z poloviny hotová

blank

Stavba nové vodní linky pražské čistírny odpadních vod pokračuje. Vodu zřejmě budou čistit i UV lampy. Při prohlídce stavby to novinářům řekla radní pro životní prostředí a infrastrukturu Jana Plamínková. Zkušební provoz stavby by měl být zahájen v létě 2018.

Ředitel provozní divize Pražské vodohospodářské společnosti Jiří Rosický uvedl, že je hotova asi polovina stavby. Podle něj se technologie instalují tam, kde je to nutné.  Všechny části nové linky kromě budovy hrubého přečištění budou pod zemí.

Dokončená nová vodní linka rozdělí splašky na polovinu. Polovina se bude čistit v nové lince, druhá v původní. Vznikne však stejné množství kalů, jako tomu bylo doposud. Po zpracování je bude na skládku odvážet zhruba 30 nákladních aut denně.

Podle ředitele PVS Petra Žejdlíka je pražským specifikem velký sezonní výkyv objemu splašků. V létě jich bývá oproti zimnímu období o polovinu méně. Čistírna bude připravena i na povodně na úrovni dvacetileté vody. Praha chystá zapojení UV lamp, které by dočišťovaly vodu vypouštěnou do Vltavy. Náklady na pořízení by se pohybovaly kolem 350 milionů korun a prostory v čistírně na ně budou připravené.

Vybudování nové vodní linky bude stát 5,8 miliardy korun. Celková modernizace vyjde zhruba na 10 miliard korun. Ústřední čistírna odpadních vod, která se nachází na Císařském ostrově, Praze slouží od roku 1966. Významnými rekonstrukcemi prošla v 80. a 90. letech, kdy byla navýšena její nedostatečná kapacita.

Scroll to Top