V historickém centru Hradce Králové začala rozsáhlá oprava kanalizace a vodovodů

blank

Velké náměstí ve východočeském městě s necelými sto tisíci obyvateli se stalo dějištěm rozsáhlých oprav. Rekonstrukce potrvá do roku 2018 a přinese s sebou dopravní omezení. Momentálně stavbaři opravují sítě před historickou budovou radnice, která se nachází na západní straně náměstí. ČTK to sdělila mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

Původní záměr radních spočíval v opravě sítí současně s několik let připravovanou rekonstrukcí Velkého náměstí. Chystaná stavební akce se však stala terčem námitek. V srpnu roku 2016 ministerstvo pro místní rozvoj stanovilo, že stavební úřad radnice v Hradci Králové je podjatý a stavební řízení bylo přesunuto na stavební úřad v Hořicích. Správci sítí ale uvedli, že jejich stav je natolik závadný, že na vydání povolení k celkové opravě už nemohou dále čekat.

Vodovody a kanalizace Hradec Králové chtějí během let 2017 a 2018 na Velkém náměstí opravit necelých 900 metrů vodovodních řadů a 700 metrů kanalizačních sítí. V nevyhovujícím stavu je také povrch náměstí, který si v nejbližší době vyžádá nejnutnější opravy. „Nemožnost provést uvedené akce najednou bude znamenat nejen vyšší náklady, ale i výrazně delší čas záboru náměstí pro účely stavby,“ řekla náměstkyně primátora Romana Lišková.

Oprava si vyžádá kolem 200 milionů korun. Na rekonstrukci získala hradecká radnice v roce 2012 dotaci, ale vzhledem k obavám, že nestihne stanovený termín, ji musela vrátit. VAK Hradec Králové hodlá v roce 2017 investovat do obnovy a stavby nových vodárenských sítí 210 milionů korun. Zhruba dvě třetiny investic firma použije na stavbu a rekonstrukce kanalizací a čistíren odpadních vod. Zbytek půjde do obnovy a modernizace vodovodů.

Foto: Ondřej Littera

Scroll to Top