Největší jihoamerické jezero pokrývají odpadky, aktivistka přinesla guvernérovi domů mrtvé žáby

blank

Posvátné jezero Titicaca nacházející se v centrální oblasti And na rozhraní Peru a Bolívie bývalo uctíváno Inky. Ti věřili, že se v temně modrých vodách jezera zrodilo slunce. Při pohledu na dnešní stav Titicacy by zřejmě Inkům zůstaly jen oči pro pláč. Na březích plují uhynulé žáby, plechovky od barviv a tašky plné rozmočených odpadků. O situaci na jednom z nejposvátnějších míst na světě informovala agentura AP.

Méně viditelné, ale mnohem větší nebezpečí však čeká přímo ve vodě. Je to vysoká koncentrace olova a rtuti. Turisticky oblíbené místo v Latinské Americe navštíví ročně zhruba 400 tisíc návštěvníků. Třikrát tolik obyvatel v okolí znečištěného jezera trpí zdravotními problémy. Příčiny hledejme ve fatálně nezodpovědném přístupu dvaceti přilehlých měst, které do jezera vypouští nezpracovaný odpad. Další viníci se nacházejí vysoko v horách. Jsou to majitelé nelegálních zlatých dolů vypouštějící do řeky ústící v jezeře až 15 tun rtuti ročně.

Místní aktivistce Maruji Inquillaové došla před časem trpělivost a přímo do domu místního guvernéra přinesla sáčky plné mrtvých ryb z břehů jezera. V roce 2016 podepsaly vlády Peru a Bolívie dohodu o vzájemné spolupráci, která povede ke zlepšení stavu jezera. Na uzdravení Titicacy mělo putovat půl miliardy dolarů. Dodnes ale zůstalo pouze u nažehlených frází vládních představitelů.

Před několika týdny slíbil nový prezident Peru Pablo Kuczynski postavit v okolí jezera deset čistíren odpadních vod za 437 milionů dolarů. Zdali se na Titicace skutečně objeví vodohospodáři a jezero bude opět výstavní skříní Peru a Bolívie, ukáží až další měsíce.

Foto: Rodrigo Abd

Scroll to Top