Aktualizováno: Některé obce na Šternbersku jsou stále odkázány na náhradní zdroj pitné ...

blank

Tající sníh přinesl další komplikace. Tak jako na mnoha místech republiky sice nepraskalo vodovodní potrubí, ale oteplení, a především tání sněhu a následné zvýšení hladiny vody v tocích zhoršily kvalitu pitné vody v Jivové, Hraničných Petrovicích, Horní Loděnici a v Domašově nad Bystřicí. Stav, kdy jsou obyvatelé zásobováni pitnou vodou prostřednictvím cisteren místo vodovodní sítě, platí podle vodohospodářů do odvolání.

„K 6. březnu trvá pro obce Domašov nad Bystřicí, Jívová, Horní Loděnice a Hraničné Petrovice náhradní zásobování pitnou vodou pomocí kontejnerových cisteren, ve kterých je v pravidelných intervalech pitná voda vyměňována,“ sdělila našemu portálu mluvčí Moravské Vodárenské Markéta Bártová. V Jívové se obdobné problémy objevují pravidelně. Komplikace způsobují deště a jarní tání, kvůli kterým je kvalita pitné vody negativně ovlivněna.

„V obci Domašov nad Bystřicí je dodávka pitné vody přerušena od pondělí 27. 2. 2016 a v obcích Jívová, Horní Loděnice a Hraničné Petrovice od 2. 3. 2017 do odvolání,“ popsala dále situaci Bártová. Zastupitele Jívové čeká v dubnu jednání s Moravskou Vodárenskou, na kterém chtějí docílit toho, aby byly provedeny vrty, jejichž pomocí by v obci čerpali podzemní vodu, kterou by dále využívali jako pitnou. Podle Markéty Bártové Moravská Vodárenská nemůže ani přes veškeré úsilí zaručit, že se podobný problém nebude v budoucnu opakovat. Příčinou je odběr vody z povrchového toku, který je ve vztahu ke kvalitě vody velmi nestabilní.

„Souhrn opatření, jako je zvýšená spotřeba chemikálií, doprava a práce zaměstnanců, voda použitá na proplachy, zajištění náhradního zásobování, odběry a rozbory vzorků, která probíhají a budou probíhat do doby obnovení dodávek pitné vod, znamenají zvýšené provozní náklady ve výši desítek tisíc korun,“ vysvětlila pro vodarenstvi.cz Bártová.

Scroll to Top