V několika obcích na Šternbersku netekla pitná voda

blank

Tající sníh přinesl další komplikace. Tak jako na mnoha místech republiky sice nepraskalo vodovodní potrubí, ale oteplení, a především tání sněhu a následné zvýšení hladiny vody v tocích zhoršily kvalitu pitné vody v Jivové, Hraničných Petrovicích, Horní Loděnici a v Domašově nad Bystřicí. Stav, kdy jsou obyvatelé zásobováni pitnou vodou prostřednictvím cisteren místo vodovodní sítě, platí podle vodohospodářů do odvolání.

Podle společnosti Moravská Vodárenská, která infrastrukturu v oblasti provozuje, lidé nemohli pít pitnou vodu z vodovodní sítě a museli využít přistavených cisteren. „Kvůli velkému tání je v řece Bystřici zvýšený podíl nečistot a úpravna vody nestíhá vodu upravovat. Z toho důvodu je nevhodná k pití. K nám na Jívovou dodali cisterny ve čtvrtek, v okolních obcích, které jsou napojené na vodovodní řad, už v pondělí,“ informoval v pátek 3. března starosta Jívové Jan Pewner. Podle něj podobná situace trápí obec opakovaně. Na vině jsou větší deště a jarní tání, které kvalitu pitné vody negativně ovlivňují.

„V minulosti jsme řešili i to, že bobři udělali na řece hráz, voda se vylila na louky, kde jsou krávy, takže se do ní spláchlo všechno možné. Chceme docílit toho, aby se udělaly vrty, abychom brali hlubinnou vodu, ale zatím je to mrtvém bodě. V lednu jsme měli jednání s Moravskou Vodárenskou, v dubnu budeme mít další schůzku,“ dodal Pewner.

 

Scroll to Top