Část III.: Češi pomohli s pitnou vodou v jižní Tanzánii a plánují ...

blank

V minulé části naší minisérie jsme opustili skupinu brněnských studentů a lidí z katolické farnosti v Brně-Řečkovicích, kteří se v únoru vypravili do jižní části Tanzánie vybudovat střechu místní školy a pomoci místním obyvatelům se zásobováním nezávadnou pitnou vodou poté, kdy se jim povedlo zapojit tři filtrační jednotky. Zavedli tak pitnou vodu do základní školy a nainstalovali filtrační jednotky pro zásobení vesnice vodou.

Předchozí díly série si můžete přečíst zde a zde.

Deník z celé jejich cesty a pobytu si můžete přečíst také zde.

Mise byla úspěšná. Splnila svůj hlavní cíl – tedy vybudovat novou střechu pro místní školu – a navíc se jí podařilo zajistit pro obyvatele přístup k pitné vodě, kterou již nemusí odebírat v nevyhovující kvalitě a v ohrožení krokodýly pouze z řeky, ale mají ji k dispozici po filtraci. Ostravský chemik Vojtěch Kundrát po návratu z Afriky popisuje, že cesta v mnoha ohledech změnila jeho hodnotový pohled na svět, ale zároveň dala nový směr jeho vědeckému snažení a uplatnění výsledků jeho práce v praxi.

„Moje osobní zkušenost mě utvrdila v tom, že nanovlákenná membrána má největší naději na skutečně smysluplné uplatnění především v bakteriální filtraci. Má mnohé výhody oproti dutým vláknům nebo keramickým filtrům, a to v ceně výroby a odolnosti při manipulaci. Průtokově je na tom mnohem lépe než jiné systémy a všude, kde jsem byl, tak lidé měli možnost mít tank s vodou postavený na střeše, což vytvořilo bez problémů vodní sloupec tři až pět metrů. V Tanzánii máme někdy do budoucna v plánu stavět tři pomalé anglické filtry doplněné u konečných odběrových míst o sterilizační mebránu,“ zhodnotil svou zkušenost, ale i budoucí plány Kundrát.
Podle něj ho cesta do Tanzánie utvrdila v tom, že některé alternativy, které je schopná v současnosti věda vyvinout, ztrácejí v reálném provozu v poněkud provizorních a technicky nevyvinutých podmínkách smysl. „Dosavadní membrána, kterou jsem vezl na místo, funguje a má několik významných výhod oproti například keramickým filtrům, ale je na ní potřeba udělat i tak zásadní změny,“ uzavírá Kundrát.

Scroll to Top