Část I.: Češi pomáhali zajistit nezávadnou pitnou vodu pro obyvatele v Tanzánii

blank

Do jižní Tanzánie se na přelomu ledna a února vypravila skupina brněnských studentů a lidí z katolické farnosti v Brně-Řečkovicích, aby pomáhali v katolické farnosti v Mpanze nejen stavbou střechy místní školy, ale také například se zajištěním zásobování místních obyvatel nezávadnou pitnou vodou. Ta, kterou lidé v dané oblasti pijí, je velmi často příčinou zdravotních komplikací. Instalace pískových, keramických nebo nanovlákenných filtrů pro úpravu vody je v daných podmínkách revolučním krokem vpřed.
Velice emotivní svědectví z třítýdenního pobytu v Africe zaslal serveru www.vodarenstvi.cz jeden z účastníků tohoto týmu, mladý chemik původem z Ostravy, který v současnosti působí jako doktorand na VUT v Brně Vojtěch Kundrát. Reportáž z jeho cesty s jeho svolením rádi publikujeme.
Jedním ze zaměření Vojtěcha Kundráta je vývoj materiálů a membrán sloužících pro filtraci vody od bakterií a dalších kontaminantů tak, aby byla zdravotně nezávadná.
„Seznámil jsem se s farářem katolické farnosti v Brně-Řečkovicích Janem Kotíkem, který již několik let dělá obrovský kus práce kromě své vlastní farnosti v naší zemi také pro farnost v Mpanze. Na základě rozhovorů o mé chemické práci mě oslovil, zda bych nedokázal pomoci s řešením zajištění nezávadné pitné vody právě v této oblasti na jihu Tanzánie. Taková pobídka nešla odmítnout, a tak jsme po několika týdnech příprav odletěli,“ vysvětluje Kundrát.
Tým podle něj sehnal polní analytické vybavení na zjištění chemické a bakteriální kontaminace vody, nakoupil filtrační zařízení, implementoval do nich vlastní membrány pro prodloužení a celkově udělal plán, čeho chce na místě dosáhnout. „Sestavili jsme plán průzkumu oblasti zahrnující studny, dešťovou vodu, říční vodu a všechny pochody s vodou v oblasti, na jehož základě jsme připravili konkrétní postup s vědomím toho, že celá práce bude rozhodně na delší dobu. Pokud vše půjde dobře, doufáme, že se nám podaří zajistit pitnou a užitkovou vodu pro přibližně 4000 lidí,“ popisuje Kundrát.
O tom, co se týmu přímo na místě podařilo. Jaká úskalí na něj čekala, že pobyt nebyl procházkou růžovou zahradou, a jak pobyt v Africe změnil jejich hodnotový pohled na život ve vyspělé západní civilizaci se dozvíte v dalším díle naší minisérie.

Scroll to Top