Vodovody a kanalizace Bojkovice končí

blank

Bojkovické vody a kanalizace po roce působení ukončily svoji činnost. Pro 350 domácností to znamená, že si připlatí za stočné. Kubík vody pro ně bude o pět korun dražší. Informoval o tom Slovácký deník.

Na začátku roku 2016 zkolaudovali v Bojkovicích novou kanalizační soustavu, kterou využívá 350 tamních domácností. Před rokem se do výběrového řízení o provozování kanalizační sítě nikdo nepřihlásil. Bojkovice tak založily vlastní společnost, která se o odpadní vodu starala. Pro necelých 1500 obyvatel povinnost dvojí fakturace vodného a stočného počátkem letošního roku skončila.

Do druhého výběrového řízení se přihlásily Slovácké vodárny a kanalizace (SVaK) a správy nové kanalizace se ujaly. „Byl jsem jedním z těch, kteří minulý rok museli rozdělovat částku za vodné a stočné mezi dvě společnosti. Nijak mě to ale neomezovalo. Naopak musím pochválit vedení města za bezproblémový a pohodlný přechod na normální režim, kdy vše platíme už pouze jedné společnosti,“ řekl jeden z obyvatelů Bojkovic. Proč byl druhý pokus tendru na provozovatele úspěšnější než první ze začátku roku 2016, si starosta Bojkovic Petr Viceník neumí vysvětlit.

„Museli jsme sice změnit některé podmínky ve smlouvách, nicméně bych neřekl, že šlo o zásadní záležitosti. V podstatě vše zůstalo až na pár detailů při starém. I proto nás těší, že se tentokrát zájemce o provoz kanalizace našel,“ poznamenal starosta.

Ředitel společnosti SVaK Lubomír Trachtulec zdůraznil, že jím vedená společnost dlouhodobě nesouhlasí s podmínkami, které jsou povinně součástí výběrového řízení, pokud se jedná o dotovanou kanalizaci ze Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP), kterou je i nově vybudovaná síť v Bojkovicích. Slovácké vodovody a kanalizace dlouho váhaly, ale nakonec k provozování kývly.

„Smlouvy a podmínky programu SFŽP jsou nevýhodné a diskriminují provozovatele. Stanovení ceny stočného je totiž určeno stanoveným výpočtem a zpravidla se jedná o cenu vyšší, než je ve zbytku regionu, k čemuž se neradi uchylujeme,“ pokračoval Trachtulec. Pro uživatele nové kanalizace z toho vyplývá skutečnost, že za kubík vody zaplatí o pět korun více, než platí bojkovičtí v jiných částech města.

Podobně vysoké částky musíme účtovat také v Kunovicích, Bílovicích, Véskách a Míkovicích,“ uzavřel Trachtulec. Ve Véskách a Míkovicích radnice na stočné obyvatelům přispívají. Slovácké vodovody a kanalizace zásobují pitnou vodou přes sto tisíc obyvatel.

Foto: Vodní Dílo Bojkovice (www.pmo.cz)

Scroll to Top