Přehrady v Moravskoslezském kraji jsou na jarní tání připraveny

blank

Na některých místech České republiky stále platí povodňová pohotovost. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové je však situace na tocích v povodí Odry klidná. O situaci v Moravskoslezském kraji informovaly regionální Deníky.

„V průběhu posledních 24 hodin spadlo od pěti do deseti milimetrů srážek. Jen v Jeseníkách v oblasti Pradědu to bylo kolem dvaceti milimetrů srážek. Podle předpovědi počasí by měly srážky postupně ustávat a o víkendu by se mělo ochladit, což zpomalí odtávání sněhu ve vyšších polohách. Zatím nebyly dosaženy žádné stupně povodňové aktivity a v nejbližších hodinách dramatické zvýšení hladin neočekáváme,“ uvedla ve čtvrtek 24. února Šárka Vlčková. Vodohospodáři se na jarní táni připravovali a systematicky z přehrad upouštěli vodu.

„Podle aktuálních informací o zásobách vody ve sněhu, které nám poskytuje ČHMÚ, jsou naše přehrady schopny pojmout vodu z postupného odtávání. V nižších polohách sníh již roztál,“ řekla Vlčková. Moravskoslezskému kraji povodně momentálně nehrozí. Ostražití by měli být vodohospodáři na Jesenicku. Pokud by tam došlo k prudkému oteplení, mohly by se vytvářet kry. Obleva v horách ale postupuje zvolna. Situace je klidná i na řece Opavě v Krnově. Obdobně jsou na tom řeky v Beskydech. Jejich hladiny se sice zvýšily, ale vážnější komplikace nezpůsobily.

V úvahu musí brát vodohospodáři také fakt, že na největší beskydské přehradě Šance a na nádrži Kružberk v Oderských vrších stále probíhají rekonstrukce. V důsledku toho drží vodohospodáři hladinu Šancí dlouhodobě zhruba deset metrů pod hladinou zásobního prostoru. To platí i přesto, že se v důsledku tání hladina vody v přehradě za poslední čtyři dny zvýšila zhruba o metr a půl. Hladina Kružberku se za poslední týden zvedla zhruba o metr, nicméně stále zůstává zhruba šest metrů pod hladinou zásobního prostoru, jak vyžaduje probíhající rekonstrukce. V kaskádě výše položená a největší přehrada v Moravskoslezském kraji Slezská Harta je v současnosti naplněna šest metrů pod hladinou zásobního prostoru. Hladina od počátku týdne vzrostla zhruba o osmdesát centimetrů. V přehradě bylo v pátek ráno zhruba 144 milionů kubíků vody, přičemž zásobní objem přehrady je 186 milionů. Čtvrtina přehrady je tedy nadále připravena přijímat novou vodu z Jeseníků.

 

Foto: Zimní Kružberk (Archiv SmVaK)

Scroll to Top