Rekonstrukce vodního díla Opatovice si vyžádá téměř 80 milionů korun

blank

Až desetitisícovou povodeň by mělo zvládnout zrekonstruované vodní dílo Opatovice. Vodohospodáři se během stavebních akcí zaměří na opatření, která sníží rizika poruchy konstrukce přehrady. Rekonstrukce bude zahájena v březnu 2017 a ukončena by podle plánů měla být v roce 2019. Předpokládané náklady činí 78 milionů korun. V tiskové zprávě to uvedlo Povodí Moravy.

Vodárenská nádrž Opatovice se nachází poblíž stejnojmenné obce na řece Malá Haná na Vyškovsku. Jejím hlavním účelem je zásobování obyvatelstva pitnou vodou, proto je v jejím okolí přísný zákaz rekreace. Stavba byla dokončena v roce 1972 a do trvalého provozu byla uvedena o sedm let později. Povodí Moravy provede na nádrži rozsáhlou manipulaci. Hladinu vodního díla sníží na takovou úroveň, aby retenční prostor poskytnul dostatečnou ochranu a kapacitu pro zachycení vody v případě povodně.

„Úroveň snížení hladiny bude závislá na aktuální fázi stavby. Maximální snížení oproti normálnímu stavu je naplánováno na jaro 2017 a bude činit 11,4 metru. Délka trvání tohoto stavu bude však jen šest měsíců. V této fázi stavby budou realizovány objekty v zátopě nádrže, jako jsou opravy návodního opevnění a práce na bezpečnostním přelivu,“ přibližuje statutární zástupce Povodí Moravy Antonín Tůma. V závislosti na jednotlivých fázích výstavby bude hladina opět postupně navyšována. Podle Tůmy rekonstrukce nijak neovlivní zajištění odběru vody pro skupinový vodovod Vyškov a Bučovice. Stavební práce rozdělili projektanti do deseti objektů. Například do koruny hráze, bezpečnostního přelivu nebo odpadního koryta. V rámci rekonstrukce vodního díla dojde i k modernizaci technicko-bezpečnostního dohledu. Po dokončení úprav dokáže opatovická nádrž ochránit území a obyvatele žijící pod vodním dílem na kontrolní desetitisíciletou povodeň. Rekonstrukce tak vyhoví současným požadavkům a zvýší bezpečnost vodní nádrže proti přelití koruny hráze.

Pracovníci Povodí Moravy měli v terénu napilno zvlášť v posledních dnech. Na několika místech prováděli vzhledem k oteplení a vydatným srážkám jak akutní, tak preventivní zásahy. Na vině byly především ledové zátarasy na řekách, které museli rozbíjet pomocí techniky.

Foto: Archiv Povodí Moravy

Scroll to Top