Severočeské Dubí trápí nedostatek vody, město chce postavit nový přivaděč a vodojem

blank

Dubští radní se zabývají zásobováním města pitnou vodou a odkanalizováním všech částí města. Letos má být také dokončena výstavba v jedné ze sedmi částí Dubí, v Běhánkách. O záměrech osmitisícového města informoval Teplický deník.

„Připraveno na to máme 4,5 milionu korun. Jsem rád, že se po dohodě s podnikem Severočeské vodovody a kanalizace podařilo uskutečnit souběžně při jednom zásahu do terénu také kompletní rekonstrukci vodovodního řadu v celém rozsahu tak, jak je zřizována kanalizace. Toto považuji za velký úspěch, protože se další desetiletí nebude muset v této lokalitě kopat,“ citoval deník starostu Dubí Petra Pípala.

Město však letos plánuje i výstavbu nové vodárny. Dubí se totiž rozšiřuje a vlivem nových stavebních parcel se začíná projevovat nedostatek volné kapacity pitné vody pro obyvatele. Největší problém s nedostatkem vody mají lokality Mstišov a Pozorky. Podle starosty Dubí je v těchto lokalitách odběr vody na hranici udržitelnosti a město musí vzhledem ke stavebnímu rozvoji pohotově reagovat. Vyrůst by tam měl nový vodovodní přivaděč. „Využíváme vodu z Flájí. Současný přivaděč ale není úplně ideálně veden. Do lokality, kterou chceme posílit, se dostává oklikou, a to je zbytečné. Vybudujeme novou část přivaděče a vodojem,“ pokračoval Pípal. Významná a strategická stavba si vyžádá zhruba 6 milionů korun. Prostředky na ni půjdou z městského rozpočtu, ale Dubí by chtělo získat také dotaci z Ústeckého kraje.

Vodní nádrž Fláje, která zásobuje vodou také část Teplic, byla vybudována na Flájském potoce a je součástí vodohospodářské soustavy v oblasti severočeské hnědouhelné pánve.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top