Pracovníci Povodí Moravy zasahovali na několika místech, komplikace způsobovaly ledové kry

blank

Zvýšené průtoky na většině toků v povodí Moravy a Dyje přetrvávají. Na vině je oteplování a tání sněhu v kombinaci s dešťovými srážkami. Na mnoha místech už se podařilo odstranit ledové zátarasy. Přímo v terénu kritických míst jsou pracovníci Povodí Moravy. K zásahu je připravena také potřebná technika. V tiskové zprávě to uvedlo Povodí Moravy.

Ve středu 22. února zasahovali pracovníci Povodí Moravy na několika místech a prováděli jak akutní, tak preventivní zásahy. V Březové na Svitavsku uvolňovali pomocí bagru koryto Svitavy. Prostřednictvím techniky rozbíjeli také ledové bariéry ve Veverské Bitýšce na Brněnsku. K uvolnění ledové bariéry došlo rovněž v Unčíně na Žďársku a komplikaci způsobil i ledový zátaras v Dalečíně. Dvě ledové bariéry v délce 200 metrů se vytvořily v Náměšti nad Oslavou. Zaměstnanci Povodí Moravy řešili situace pomocí mechanizace. Klidná situace nebyla ani ve spodní části řeky Oslavy, kde došlo k významnému chodu ledových ker, které se dostaly v údolní nivě na zemědělské pozemky. Ke škodám na majetku nedošlo. Vyjíždět museli vodohospodáři k ledovým krám k jezu Tři mosty na Střední Moravě.

Operace na vodních dílech probíhají v závislosti na momentální hydrologickou situaci. Aktuálně by měly být všechny retenční prostory volné, stejně tak zásobní prostory nádrží. Hrozí však další vznik ker. Vlivem dotoku z horních částí povodí lze očekávat nárůsty průtoků ve vodních tocích. Na několika místech České republiky stále platí zvýšený povodňový stupeň.

Ilustrační foto

Scroll to Top