Indonéskou Jakartu opět zasáhla povodeň. Pod vodou byly tisíce domů

blank

Přívalové deště udeřily na devítimilionovou Jakartu v noci na úterý 21. února. Městská kanalizace nebyla schopna mohutný objem vody pojmout. Minimálně jeden člověk nepřežil. V některých čtvrtích města nefungovala doprava.

Záplavy nejsou v Indonésii a zejména ve filipínské metropoli Jakartě ničím neobvyklým. V lednu 2013 postihla Jakartu vůbec jedna z nejhorších záplav v historii města. Do ulic vyhnala z domovů desítky tisíc obyvatel a zemřelo při ní 20 lidí.

Podle agentury pro zmírnění přírodních katastrof (BNPB) voda na některých místech Jakarty dosáhla 1,5 metru. Jinde situace tolik dramatická nebyla. Záplavy si vyžádaly nejméně jednu oběť. V některých čtvrtích kolabovala doprava.

Indonéský zpravodajský portál The Jakarta Post uvedl, že největší problém při vydatnějších srážkách v Jakartě spočívá v městské kanalizační síti. Ta totiž nedokáže vodu dostatečně rychle odvádět. Experti však poukazují na další skutečnosti, které se opakovaně podílejí na záplavách ve městě a jeho okolí. Podle nich to je odlesňování kopců v jižní aglomeraci Jakarty, neodborná výstavba kanalizační sítě a v neposlední řadě i nezodpovědné chování samotných Indonésanů, kteří vyhazují běžně odpadky do kanalizace a opakovaně ji ucpávají.

Problémy s odváděním vody a nekvalitní výstavbou kanalizace má celá řada dalších asijských velkoměst.

Foto: Povodně v Jakartě v roce 2013 (www.tyden.cz)

Scroll to Top