Na Domažlicku řeší vodohospodáři rekordní počet poruch

blank

Mrazivé počasí, které provázelo první týdny nového roku na Domažlicku, soustavně zaměstnává tamější vodohospodáře. Prasknutí vodovodního potrubí v Meclově bylo v pondělí 20. února už 57. letošní poruchou, kterou museli pracovníci Chodských vod a kanalizací řešit. Informoval o tom Domažlický deník.

„Jde o nebývalý počet. Lidé, kteří u nás pracují i několik desítek let, tvrdí, že podobné číslo nepamatují,“ řekla statutární ředitelka ChVAK Eva Gožďálová. První případy poruch byly zaznamenány před Vánoci, tehdy ale výrazné mrazy na Domažlicku nepanovaly. Podle expertů však přesto docházelo k pohybu zeminy. Největší počet prasklých řadů registrují Chodské vodovody a kanalizace v oblasti Horšovského Týna, Staňkova a Holýšova. Podle Gožďálové je v těchto případech primární příčinou vada materiálu, který byl vyroben v Polsku v 70. letech 20. století. Dalším problémem jsou pak rezavé šrouby na přípojkách, které se v mrazu hýbají a praskají.

„Jedná se nejen o nynější opravy popraskaného potrubí, ale i následné úpravy rozkopaných komunikací, na které pak musíme položit nový asfalt. Do konce dubna musíme opravit okresní a místní komunikace, do 15. května pak ty, jejichž správcem je ŘSD,“ vyjmenovala další investice Gožďálová.

Pohotovostní tým ChVAKu funguje rychle. Jedna z obyvatelek sídliště Palackého v Domažlicích byla s přístupem vodohospodářů spokojena. Když podle ní na sídlišti prasklo potrubí a netekla voda, za několik hodin bylo vše opraveno. „Máme stanoveny časové lhůty, do kdy musí být závady opraveny, nikdy se nestalo, že by byly překročeny. Většinou se podaří závady opravit do několika hodin,“ říká ředitelka Gožďálová a dodává, že důležitá je i diagnostika místa, kde k poruše dojde. Přesné místo pak vodohospodáři zjistí pomocí korelátoru, který umí identifikovat i takové úniky vody, jež jsou pod hranicí slyšitelnosti.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top