Na Trutnovsku zaplavilo Labe hřiště i bufet. U Hradce Králové uzavřeli silnici

blank

Labe dosáhlo ve čtvrtek 23. února místy třetího povodňového stupně. Na několika místech se vylilo z břehů. Na Labské cyklostezce řeka zaplavila bufet nedaleko Kuksu a také fotbalové hřiště v Heřmanicích na Náchodsku. Poblíž devadesátitisícového Hradce Králové museli zavřít silnici. Situaci ve východních Čechách mapovala průběžně MF Dnes.

V měřící stanici Brod u Kuksu vystoupala hladina Labe na třetí povodňový stupeň a vyšplhala nad 370 centimetrů, což je oproti 150 centimetrům na začátku týdne více než dvojnásobný nárůst. Nižšího, druhého povodňového stupně, dosáhla v regionu Metuje v Novém Městě nad Metuji. Vodohospodáři vyhlásili stav ohrožení už v noci na čtvrtek nad přehradou Les Království, která byla vystavena na Labi poblíž Dvora Králové téměř před 100 lety a je vyhledávaným cílem turistů. Český hydrometeorologický ústav následně uvedl, že hladiny řek na horních tocích klesají, ale voda se přesouvá na střední a dolní část povodí, kde naopak stavy stoupají.

Povodeň zřejmě ovlivní začátek sezony cyklistům i fotbalistům

Na několika místech Královehradeckého kraje se voda vylila z břehů a zaplavila louky a silnice. Vyplavila cyklostezku i fotbalové hřiště. Dopoledne 23. února museli silničáři uzavřít cestu mezi Vysokou a Opatovicemi u Hradce Králové a cyklostezku mezi Týništěm a Albrechticemi na Rychnovsku. Vzestup hladin řek je podle meteorologů ovlivněn srážkami na horách, které v kombinaci se silným větrem urychlily tání sněhu. „Během dnešního dne již nejsou předpovídány výrazné srážky, i nadále však lze očekávat silný vítr. Teploty se budou během dne pohybovat kolem 10 stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách kolem pěti stupňů. Hladiny horních částí toků začnou během dnešního dne postupně klesat. Během odpoledních hodin mohou být přechodně rozkolísány tajícím sněhem,“ řekla ve čtvrtek 23. února Zuzana Šmrhová z ČHMÚ.

Kraj se ve vysokém stupni ohrožení nenachází, na několika místech však platí vyšší povodňový stupeň

Vzestup hladin řek měl za následek svolání krajské povodňové komise. Hejtman Královehradeckého kraje Jiří Štěpán oznámil, že se kraj nenachází ve vysokém stupni ohrožení. „Můžeme očekávat proměnu vývoje, ale mohu ubezpečit, že jednotlivé obce a města v rámci svých povodňových komisí situaci monitorují. Situace opravdu není vážná, respektive není kritická,“ řekl Jiří Štěpán. Vyšší aktivitu zaznamenaly také hasičské jednotky, které vyjížděly k několika, méně závažným zásahům. „Ještě do včerejšího večera byla odtoková situace v rámci Královéhradeckého kraje relativně příznivá. Zásadní zlom nastal před půlnocí, kdy jsme zaznamenali výrazný vzestup intenzity srážek až na sedm milimetrů za hodinu v podhorských a horských oblastech. Labe ve Špindlerově Mlýně výrazný vzestup nemělo, protože na horách fungoval sníh jako jakási houba,“ řekl Zdeněk Šiftař, ředitel hradecké pobočky ČHMÚ.

Intenzivní srážky vyhnaly z domovů desítky tisíc obyvatel v USA a Indonésii

Stupeň pohotovosti platil také na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku a Divoké Orlici v Orlickém Záhoří. Stav bdělosti se tam vyhlašuje, když Divoká Orlice překročí hladinu 180 centimetrů. První povodňový stupeň dále platí na Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově nebo na Metuji v Maršově nad Metují. V souvislosti s vydatnými srážkami ve světě jsme také informovali o situaci na kalifornské přehradě Oroville v USA, kde muselo být evakuováno několik tisíc obyvatel a o povodních v indonéské Jakartě, které si vyžádaly oběti na životech.

(Ilustrační foto, MF Dnes)

Scroll to Top