Velké kry na Bečvě zaměstnaly hasiče a vodohospodáře na oseckém jezu

blank

Velké kry na Bečvě zaměstnaly hasiče a vodohospodáře na oseckém jezu

Jelikož v úterý panovaly oprávněné obavy z vylití Bečvy, která vzniká soutokem Rožnovské a Vsetínské Bečvy ve Valašském Meziříčí, vyrazili k oseckému jezu vodohospodáři. Pomocí těžké techniky se pokoušeli rozbíjet kry. Voda ale zaplavila část pastvin. O situaci na řece Bečvě informoval Hranický deník.

„Ledové kry se pohybují po Bečvě, a to v místech mezi Lipníkem a oseckým jezem. Čekáme, až se dostanou k jezu a uvidíme, co to udělá – jestli projdou na základě manipulací, nebo bude nutné kusy ledu rozbít,“ uvedl Petr Chmelař z Povodí Moravy.

U oseckého jezu, jenž leží mezi Osekem a Lipníkem nad Bečvou a je oblíbeným rekreačním místem, byl situaci zkontrolovat také starosta Lipníku Miroslav Přikryl. „Koryto Bečvy je od oseckého jezu až za most do Týna plné a na část pastvin už se voda vylila. Ohrožení majetků snad nehrozí,“ přiblížil lipnický starosta.

Hasiči postavili u toku hráz z pytlů, aby předešli situaci, že se Bečva vylije do okolí. Podle mluvčího krajských hasičů se však naštěstí kry posouvaly pomalu.

Kry přehradily i říčku Hážovku v Rožnově

Ke korytu říčky Hážovky museli vyrazit pracovníci odboru správy majetku z rožnovské radnice a vodohospodáři z Povodí Moravy. I tady museli podobně jako jejich kolegové u oseckého jezu použít těžkou techniku. Hrozilo vytopení sklepů přilehlých rodinných domů. Na situaci dohlíželi i rožnovští hasiči a městští policisté.

Foto: www.mapio.net

Scroll to Top