Muzeum pražského vodárenství oslaví Světový den vody, návštěvníci budou mít vstup zdarma

blank

Organizátorem akce je společnost Pražské vodovody a kanalizace. V rámci oslav dne vody připravila v muzeu Den otevřených dveří. Zájemci mohou expozici navštívit v sobotu 18. března a v neděli 19. března pokaždé od 8:30 do 16:30.

„Letošní novinkou je vodní trkač, který pochází z vodárny velkostatku Nové Dvory u Kutné hory. Vodní trkač, jiným názvem vodní beran, je jednoduché vodní čerpadlo poháněné vodní silou,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Muzeum pražského vodárenství vzniklo v roce 1952 na Národní třídě v centru hlavního města. Od roku 1997 se nachází v prostorách Podolské vodárny. Prostor pro expozici má dvě úrovně s celkovou plochou 800 metrů čtverečních a přednáškový sál pro zhruba 40 návštěvníků. Z výstavních prostor je přes skleněnou stěnu ojedinělý výhled do Engelovy filtrační stanice, která je pojmenována po Antonínu Engelovi, českém architektu a budovatelem pražské vodárny v Podolí. V muzeu je vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, antické vodovodní potrubí nebo část historického hradního vodovodu. Celou expozici doplňuje řada dobových fotografií z prostředí vodárenství.

Podolská vodárna, která patří k architektonickým skvostům Prahy, má bohatou historii a dnes slouží jako záložní vodní zdroj a pomocná úprava vody. Mísí se v ní voda z Vltavy, Želivky a Jizery od Káraného. Vodárna v Podolí zásobuje vodou především Staré Město, Josefov a další části města, které není možné zásobovat z jiných úpraven. Výkon činí pět set litrů za sekundu.

Foto: www.prague.eu

Scroll to Top