Praha, Šumperk: debaty o provozování vodohospodářské infrastruktury pokračují

blank

Rada hlavního města Praha schválila záměr vést jednání se společností Veolia o získání kontroly nad Pražskými vodovody a kanalizacemi. 28 měst a obcí na Šumpersku jako akcionářů Vodohospodářských zařízení Šumperk zase řeší, kdo bude provozovat infrastrukturu po roce 2020, kdy končí smlouva Šumperské provozní vodohospodářské společnosti, kterou vlastní Suez. Informovaly o tom deníky E15 a MF Dnes.

Francouzské společnosti, které v Česku vlastní řadu vodárenských firem, se stávají častým terčem kritiky, že vyvádějí zisk zpátky do své země, ale do sítě v Česku už peníze neinvestují.

Starostové a politici na Šumpersku hovoří prozatím spíše opatrně s tím, že chtějí situaci analyzovat a podle výsledků se rozhodnout, zda by nebylo výhodnější, kdyby obce infrastrukturu provozovaly sami. „Je třeba zvážit všechna pro a proti. Pokud by změna nepřinesla žádný efekt, neměla by smysl. Věřím ale, že by to znamenalo přínos,“ říká starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.
Předseda představenstva Vodohospodářských zařízení Šumperk Petr Suchomel zachovává neutralitu. Musí představit několik různých možností a obcím vysvětlit jednotlivé výhody a nevýhody všech potenciálních rozhodnutí. Podle něj se jedná o zcela klíčové rozhodnutí.
Pařížský koncern Suez chce na Šumpersku pokračovat i po roce 2020. Ve hře je také varianta, že by si VHZ zřídila vlastní provozní společnost nebo by vodárenskou síť provozovala sama. „V praxi to znamená, že stejně musí investovat velké peníze, ať už do odkupu ŠPVS, nebo do nového vybudování provozní části,“ řekl Suchomel. Podle něj by případná změna nemusela vést k tomu, že se do systému dostane více peněz než tolik, jakou částku platí za nájem Suez. Primárním cílem podle Suchomela musí být zachování ceny vody a zajištěni kvalitních zdrojů pro obyvatele.

O budoucnosti provozování infrastruktury v Praze hovořil 21. února radní Karel Grabein Procházka. Pražské vodovody a kanalizace 100% vlastněné Veolií mají smlouvu na provozování do roku 2028 a jednání radních nechce společnost komentovat.
Podle Procházky je nutné jednat s chladnou hlavou a konkrétní postup ani výsledky nelze předjímat. „Cílem je dosáhnout až 100 procent. Pokud to nebude hned, tak chceme vyjednat co nejlepší pozici pro hlavní město Prahu. Veolie deklarovala, že chce jednat. Rádi bychom uzavřeli pakt o neútočení a jednali s chladnou hlavou,“ řekl Procházka.
Akcie PVK může podle Procházky získat jak město, tak některá z městských společností. Jasné není, kdy by k tomu mělo dojít, ani o jakou část akcií by se v první fázi jednalo.
Vedení Prahy plánuje předložit zastupitelům ke schválení memorandum týkající se jednání s Veolií. To podle Procházky zahrne všechna témata, která bude Praha s firmou řešit.

Scroll to Top