Lysá nad Labem chce zlepšit kvalitu pitné vody, pomoci má několik investic

blank

Devítitisícovou Lysou nad Labem na Nymbursku dlouhodobě trápí horší kvalita pitné vody, ale také nízký tlak ve vodovodním potrubí. Právě tyto skutečnosti byly předmětem jednání zastupitelů města, kteří chtějí v tomto roce rozjet několik etap investic, jež povedou ke zlepšení situace. Informoval o tom Nymburský deník.

První náklady si vyžádá rekonstrukce vodojemu na Zámeckém vrchu, kde bude potřeba instalovat nová tlaková čerpadla. „Poblíž vodojemu se nachází také Studánka na vrších. Její voda však není pitná kvůli intenzivnímu zemědělskému hospodaření a kvalita vody z ní patří k nejhorším v oblasti.

Variant je více, jednotlivé možnosti vyhodnocují odborníci

Další investicí, o které město dlouhodobě uvažuje, je nový vrt v prameništi města. Ten by měl zajistit obyvatelům dodávku kvalitní pitné vody. „Nyní tam probíhá zkušební vrt a čerpání. To by měl být záložní vrt pro město,“ uvedl starosta. Odborníci na hydrologii však zkoumají, jestli by se dala využít i studna v areálu Kovony, která je největší firmou na výrobu kovového nábytku v České republice a na trhu působí 103 let. Vedení firmy už v roce 2016 udělalo vstřícný krok a městu bezplatně jednu ze studen nabídlo včetně pozemku, který k ní patří. „Pro nás to znamená, že by tam město muselo postavit úpravnu vody, takže by mělo dva vodojemy, které by si navzájem pomáhaly,“ pokračoval Karel Otava.

Voda přes Zámecký vrch by byla pro město příliš nákladná

Ve studni v areálu Kovony se prováděly testy kvality vody už v loňském roce. Vodohospodáři zkoušeli i vydatnost vrtu. Podle starosty Lysé nad Labem je největším problémem fakt, že voda se měla původně převádět přes vodojem na Zámeckém vrchu. Ten je ale od Kovony daleko a čerpat vodu tímto způsobem by bylo pro město příliš nákladné. „Ze studie by mělo být jasné, jestli je vhodné postavit ještě jednu úpravnu vody a vodojem na té straně města, kde je Kovona. Výsledek budeme vědět v březnu,“ uzavřel Karel Otava. Středočeská Lysá nad Labem leží v úrodné nížině při řece Labi a historické centrum města bylo před třinácti lety prohlášeno městskou památkovou zónou.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top