Brno letos čeká rekonstrukce teplovodů, vodovodů i kanalizací. Řidiči se nevyhnou dopravním ...

blank

Brněnské domácnosti by díky připravovanému projektu Tepláren Brno měly ušetřit až dva tisíce korun ročně. Na několika místech dojde k výkopům, které budou dočasně komplikovat situaci v dopravě. Informovala o tom 20. února MF Dnes.

Důvody nákladné investice vysvětluje generální ředitel Tepláren Petr Fajmon. „Chceme modernizovat rozvody, namísto páry povede teplo horká voda. Úpravy, jež sníží ztráty a přinesou i úsporu nákladů na výrobu tepla, už probíhají od roku 2010. Zatím se podařilo přestavět před 30 kilometrů potrubí, letos přidáme více než pět. V plánu jsou ale také další etapy až do roku 2022 za 1,3 miliardy korun.“ Teplárny Brno jsou městskou společností a dlouhodobě zásobují teplem 4 000 odběrných míst v Brně a téměř 100 tisíc domácností.

Na omezení se budou muset řidiči připravit v centru Brna v ulici Koliště mezi křižovatkou s ulicí Milady Horákové a Žerotínovým náměstím ve směru na Obilní trh. Stavební akce tam začnou po skončení topné sezony na přelomu května a června. „Zabereme jeden až dva jízdní pruhy, v každém směru ale zůstane vždy jeden pruh průjezdný. Objízdné trasy povedou přes ulice Veveří, Kounicovu a Moravské náměstí. Omezení se navíc dotkne i jižní části Jakubského náměstí, to se bude objíždět přes Rašínovu a Běhounskou,“ přiblížil dočasné omezení pro motoristy Fajmon. Teplárny Brno by chtěly práce dokončit už na přelomu srpna a září. Po vybudování horkovodu začnou vodohospodáři rekonstruovat na ulici Koliště kanalizaci a vodovodní potrubí. Poté i plynovod.

,,Cílem je zvětšení kapacity stoky kanalizace i vodovodu v úseku od ulice Milady Horákové až po Lidickou. Práce si vyžádají částečné omezení v dopravě. Úplná uzavírka nastane až při celkové obnově po dokončení opravy plynovodu,“ řekla mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Společnost zásobuje vodou zhruba 400 tisíc obyvatel. Parovod budou dělníci vyměňovat i na jeho jižní části v ulicích Leitnerova, Vodní, Nádvorní či Křídlovická, výkopy ale uzavřou jen ulici Jircháře, jinde vede parovod v kolektoru v podzemí.

Na další dopravní omezení musí být motoristé připravení mezi městskými částmi Líšeň a Vinohrady. Tam horkovod promění tříkilometrové potrubí vedoucí páru. „Změna přinese úspory u koncových odběratelů ve výši osm až patnáct procent ročně, tedy zhruba 1 500 až 2 000 korun na domácnost. Úspora díky snížení ztrát bude v řádu desítek milionů korun,“ vysvětluje kroky Tepláren Fajmon.

Scroll to Top