Obce na Zlínsku sužovaly mrazy, do Lukovečku muselo 40 cisteren

blank

Mrazy a sucho zkomplikovaly život lidem na Zlínsku. Do obce Lukoveček musela poslat Moravská Vodárenská čtyřicet cisteren vody.

„Na řadě míst nám netekla voda z kohoutků,“ řekl starosta Lukovečku Ludvík Nejedlý. V lednu se tamní vodojem kvůli vysychajícím prameništím začal ocitat na suchu. Podle mluvčí Moravské Vodárenské Markéty Bártové se problémy se suchem objevují už třetím rokem. 

Moravská Vodárenská zásobuje téměř 400 tisíc obyvatel. „Kvůli podprůměrným srážkám klesají stavy podzemních vod, což má pak za následek jejich malou vydatnost. U Lukovečku je konečným řešením napojení obce na vodovod Zlín na kraji Fryštáku,“ řekla mluvčí. Nyní už je vypracována projektová dokumentace, zástupci vodáren jednají s majiteli dotčených pozemků.

„Napojili bychom se na obecní vodovod, přičemž bychom využívali naši vodu. Na vodovod by se přepojila obec tehdy, kdyby znovu řešila problémy s nedostatkem vody. Budeme rádi, pokud se napojíme ještě letos,“ komentoval starosta Ludvík Nejedlý.

Podle místostarostky obce Zdeňky Salíkové má obec své dva vrty, odkud bere vodu. „Jedná se v podstatě o vrtané studny do hloubky. Na vodu z nich jsou napojené naše domácnosti. Podzemní vody v nich už ale bylo strašně málo. Naštěstí zavčasu napadl sníh a situace se stabilizovala,“ uzavřela Salíková.

Foto: SmVaK

Scroll to Top