Praha chce od Veolie koupit Pražské vodovody a kanalizace

blank

Vedení hlavního města by chtělo ovládnout distribuci vody v Praze. Vodovodní síť mají v současnosti pronajaté Pražské vodovody a kanalizace, které patří francouzské společnosti Veolia. Nájemní smlouva končí v roce 2028. Médiím to potvrdil radní Karel Grabein Procházka.

Vodohospodářskou infrastrukturu mají Pražské vody a kanalizace pronajaty od Pražské vodohospodářské společnosti, která nakupuje pro Prahu vodu od společností Želivská provozní a Vodárna Káraný.

„Se společností Veolia jsme se domluvili, že bychom rádi smlouvu revidovali. To znamená, že budeme příští týden na únorové jednání zastupitelstva předkládat ke schválení záměr, že chceme vstoupit do struktury PVK,“ řekl Procházka.

Další jednání rozhodnou, jak velký podíl by Praha koupila. Jasno není ani o ceně. „Rádi bychom vyjednávali o výši podílu města, výši dividend, o investicích do infrastruktury a také konci nájemní smlouvy,“ pokračoval.

Praha chce být po roce 2028 jediným vlastníkem Pražských vodovodů a kanalizací jako provozovatele vodohospodářských služeb na území hlavního msta. „Ambice města taková je. Jakou by to mělo formu, to je věc jednání. Rádi bychom je zvládli do poloviny letošního roku,“ uvedl Procházka.

Foto: www.pvk.cz

Scroll to Top