Opravy na Kružberku se protáhnou, na vině jsou nízké teploty

blank

Práce, které začaly v červenci 2015, byly rozděleny do dvou stavebních sezon a náklady na rekonstrukci se pohybují kolem osmdesáti milionů korun. Zhotovitelem je Povodí Odry. Dlouhodobě nepříznivé klimatické podmínky opravy o několik měsíců prodlouží a hotovo by mělo být nejpozději do konce letošního března. O komplikacích při rekonstrukci vodárenské nádrže Kružberk, která byla vybudována mezi lety 1948 a 1955, informuje Opavský deník.

V rychlém postupu při dokončování prací bránily především teploty, které na hrázi pravidelně klesaly pod minus deset stupňů. Zhotovitel stavby tak musel podat žádost o prodloužení uzávěry na koruně hráze. Podle plánu se nemohou dokončovat betonáže dilatačních klínů, tmelení dilatačních spár a lokální nátěry. Momentálně se kompletuje betonové prefabrikované zábradlí, osazují se madla a instaluje se osvětlení. Aby práce probíhaly bez větších komplikací, je potřeba teplota alespoň kolem nuly.

Vodní nádrž Kružberk se nachází na řece Moravici a proslavila se například seriálem Velké sedlo. Přehrada dodává surovou vodu do největší úpravny pitné vody v Moravskoslezském kraji v Podhradí u Vítkova, kterou provozuje společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava.

 

Scroll to Top