Údolím ticha na Křivoklátsku

blank

Uprostřed hlubokých křivoklátských lesů leží Přírodní rezervace Údolí Klíčavy. Jedná se o oblast, kterou je zajímavé při návštěvě místní chráněné krajinné oblasti navštívit, ačkoliv určitě nepatří k nejznámějším turistickým cílům regionu. Při cestě podél toku potůčku, který místy přechází v poměrně dravou říčku, pravděpodobně moc návštěvníků nepotkáte. Budete se tak moci v klidu a tichu projít kolem druhově a barevně pestrých (a často poněkud podmáčených) luk okolo potoka, půjdete ale také pod skalami a tělesem bývalé koněspřežné dráhy, vyjdete i na návrší, z něhož se vám otevře krásný pohled na kulturní krajinu Křivoklátska. Oproti nejfrekventovanějším místům chráněné oblasti, kde se potkáváte s desítkami nebo stovkami dalších návštěvníků, si budete moct vychutnat opravdový klid přírody – vnímání času mimo civilizaci je poněkud jiné, než jsme zvyklí.

Výlet je možné začít například v osadě Brejl, která leží poblíž silnice mezi Lány a Křivoklátem – zhruba ve třetině cesty. Po zelené turistické značce projdete osadou a po silničce dojdete na místa, odkud se vám otevře krásný výhled na okolní pole, louky i příkrá zalesněná údolí Křivoklátska. Zhruba po třech a půl kilometrech cesty dorazíme ke Klíčavě na hranici přírodní rezervace. Bylo by možné se po jejím toku vrátit zpět, ale ochudili bychom se o návštěvu Pilského rybníka, který leží kilometr cesty po značce na sever. K samotné hrázi nádrže je vstup zakázán, když se ale před ní vydáte do kopce doprava po žluté značce, po pár desítkách metrů je možné z cyklosilničky odbočit do lesa. Ocitnete se několik desítek metrů nad vodním dílem a budete ho mít pod sebou jako na dlani. Pohled je to vskutku romantický.

Po vrácení se zpět do údolí Klíčavy budeme pokračovat po toku potoka po neznačené, ale velmi dobře udržované cestě v jeho blízkosti. Budeme moct sledovat druhově velmi pestré, podmáčené louky, po jejichž okraji místy půjdeme. Chvílemi se ocitneme naopak v lese pod příkrým a místy skalnatým svahem. Potok se postupně rozšiřuje, vytváří zajímavé meandry a při vyšším stavu vody se stává poměrně divokou říčkou.
Po kilometru a půl dojdeme k silnici zhruba půl kilometru od Brejlu, kde putování začalo.

Celým údolím kolem vody půjdete také údolím ticha a samoty. Turistu tady potkáte opravdu výjimečně. Že se blížíte zpět do civilizace, vám několik set metrů před koncem cesty připomenou auta, která z kopce od Lán sjíždí k mostu, kde končí přírodní rezervace.

Klíčava ve své cestě Křivoklátskem a Lánskou oborou pokračuje. Po několika kilometrech je na toku vybudováno vodní dílo Klíčava, o kterém jsme psali zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top