Kompenzace pro zemědělce za sucho: 1,2 miliardy

blank

Za škody způsobené letošním suchem by podle ministra zemědělství Mariana Jurečky mohli zemědělci dostat stejné kompenzace jako v roce 2015. Před dvěma lety jim stát vyplatil 1,2 miliardy korun. Celková výše škod bude vyčíslena v září. 

Český statistický úřad uvedl, že letos bude sklizeň obilovin o 13,2 procenta nižší než loni. Kvůli nedostatku vláhy musí také zemědělci počítat s horší kvalitou obilí. „Myslím, že se budeme snažit bavit o čísle, které by potom měla vláda vyčlenit na kompenzaci škod, aby bylo podobné jako před dvěma roky. Tehdy to bylo 1,2 miliardy korun, takže já bych byl rád, aby se částka blížila k této hodnotě,“ řekl Jurečka.

Z informací ministerstva zemědělství vyplývá, že tuzemská sklizeň obilovin a olejnin bude o více než deset procent nižší než v roce 2016. Výrazný propad výnosů se projeví zejména ve středních Čechách nebo jižní Moravě. „Výnosy obilovin se liší podle krajů, okresů, ale i lokálně. Některé regiony jako například Třebíčsko, Rakovnicko, jižní Morava, ale i části Plzeňského či Jihočeského kraje, zaznamenaly výrazně nižší výnosy ve srovnání se zbytkem republiky,“ uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory.

Zdroj: iDNES.cz 

Scroll to Top