Mrazivá procházka údolím Odry i Budišovky. S vojenským újezdem na dohled

blank

I v chladném únoru můžete podniknout zajímavý výlet do Oderských vrchů, kde Vás čeká cesta proti proudu Odry k památnému místu Panna Maria ve Skále v Klokočůvku, soutoku Odry s Budišovkou nebo rekreačnímu centru Hadinka, které poněkud smutně vzpomíná na svou minulou slávu. Po náhorní planině půjdete také kolem hřebčína Františkův dvůr chovajícího již více než padesát let plemeno Slezského norika.

Náš výlet začíná u železniční stanice Heřmánky, odkud pokračujeme zhruba kilometr po zelené turistické značce k prvnímu pozoruhodnému místu výletu, kterým je Přírodní památka Vrásový soubor u Klokočůvku (Více informací najdete zde). Již před ním uvidíme vedle naší cesty řeku Odru, proti jejímuž proudu pokračujeme. Po osmi stech metrech po silničce dojdeme k parkovišti a rozlehlé ploše, za kterou přes most přejdeme řeku. Na levé straně se můžeme občerstvit v Hotelu U Maria skály, po pravé ruce se nachází samotné poutní místo Panna Maria ve skále velmi často vyhledávané turisty jako symbol tohoto místa. Podle pověsti zde byl za švédských válek vodou vytékající ze skály zázračně uzdraven na smrt raněný voják. V léčivý účinek místní vody věří někteří lidé do dnešních dnů.

Vrátíme se zpět na zelenou turistickou značku. Po dvou stech metrech dojdeme na křížení s modrou turistickou značkou, po které se dále proti proudu Odry vydáme. Vystoupáme mírně k lesu nahoru a celou dobu uvidíme pod strmým srázem a skálami tekoucí divokou řeku. Výhled je úžasný, problémy může mít člověk, který má závratě z výšek. Naše trasa se zároveň bude chvílemi dotýkat hranic Vojenského újezdu Libavá, jak nás upozorní tabule při cestě.

Zhruba po čtyřech kilometrech dojdeme k soutoku Odry s další říčkou – Budišovkou. Kousek od soutoku narazíme na rozlehlý areál s názvem Hadinka. Při chladném a mlhavém ránu vás čeká poněkud mysteriozní a pro citlivější povahy poněkud tísnivý zážitek. Část areálu včetně bývalého rozhlehlého koupaliště chátrá, v části opravených budov se naopak topí a jsou evidentně v provozu. Areálem se klikatí Budišovka (Více informací najdete zde).
Za Hadinkou se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat dalších zhruba osm kilometrů proti proudu říčky Budišovky kolem bývalých břidlicových dolů po modré turistické značce do Budišova nad Budišovkou a odsud pojedete zpět do Heřmánek vlakem, nebo údolí říčky opustíte a vystoupáte lesní cestou po žluté značce do čtyři kilometry vzdáleného Klokočova.

Dojdete do obce a budete pokračovat ke kostelu, tam dojdete k rozcestí s modrou turistickou značkou. Po ní přejdete přes náhorní plošinu, odkud jsou v případě dobrého počasí úžasné výhledy jak na Oderské vrchy, tak na panorama Beskyd. Poblíž se nachází také hřebčín Františkův dvůr nabízející občerstvení i ubytování. Dojdete k lesu a prudkým klesáním se dostanete do malé a půvabné obce Klokočůvek. Odtud je to jen kousek zpět k vlakové zastávce v Heřmánkách. Celý okruh měří zhruba 18 kilometrů. Několikrát budete muset stoupat i poměrně prudce klesat, ale převýšení nejsou velká a trasa středně náročná.

Trasu výletu si můžete na mapě prohlédnout zde.

 

Scroll to Top