Sokolov: k Michalu a zpět letním autobusem

blank

Díky spolupráci města, společnosti Sokolovská uhelná a Dopravního podniku Sokolovsko je opět v provozu veřejné autobusové spojení ze Sokolova na koupaliště Michal a zpět.

Linka jezdí ve všední dny, o víkendech a svátcích, a usnadní tak například maminkám s dětmi, seniorům i dalším lidem dopravu na koupaliště. Autobusy jsou v provozu od 15. června do 31. srpna. „Půjde celkem o 10 spojů za den o víkendech a svátcích. Provoz financuje Sokolovská uhelná, která rovněž poskytne řidiče autobusů,“ vysvětlil Pavel Francisko, člen představenstva Sokolovské uhelné a SUAS GROUP.

Michal je umělé vytvořené jezero, které vzniklo jako první z projektů převážně hydrických rekultivací na Sokolovsku. Jedná se o první zbytkovou jámu po těžbě, která byla zatopena a využita jako rekreační areál.

„Město Sokolov a ostatní obce, které se podílejí na financování MHD – Březová, Svatava, Dolní Rychnov, Citice, Lomnice a Těšovice – zaplatí prodloužení linky číslo 3 ve všední dny. Touto dohodou se Sokolovskou uhelnou a SUAS GROUP chceme občanům zajistit jednodušší přístup na koupaliště Michal v letních měsících,“ doplnil starosta Sokolova Petr Kubis.

V prostoru jezera probíhala menší těžba hnědého uhlí hlubinným dolem Štěstí Požehnání v letech 1872 až 1924. V roce 1980 byla zahájena těžba povrchových lomem Michal, která byla ukončena v roce 1991. Poté byl lom Michal postupně zasypán a důlní činnost byla ukončena v roce 1995. Od roku 2004 je areál k dispozici veřejnosti.

Jezero Michal dnes patří mezi nejčistší přírodní nádrže v Česku. Kvůli 500 metrů dlouhé pískové pláži se koupališti říká Sokolovské moře. Během letní sezóny se v areálu konají hudební koncerty. Jezero se pyšní jedním z nejdelších tobogánů v Evropě. Ten s trojskluzavkou překonává převýšení téměř 20 metrů. Tobogán je se svými 190 metry nejdelším venkovním zařízením svého druhu ve střední Evropě a druhým nejdelším v zemi.

Foto: michal-jezero.cz

Scroll to Top